Behaag: Aanbod

Welke haagpakketten bieden we je aan?

Er worden 13 verschillende pakketten en verschillende klimplanten en bomen aangeboden, naar­gelang de ruimte die u hebt. Het plantgoed van de pakketten is tussen 80 en 100 cm hoog. Enkel de taxus is kleiner. De prijs is steeds weergegeven per pakket of per stuk (voor de klimplanten en bomen).

Pakket 1: Houtkant, goed voor ongeveer 20×2,5m (€ 16).

Wie over voldoende ruimte beschikt, kan een houtkant aanplanten. Het onderhoud is zeer beperkt, met een kapbeurt om de 5 à 10 jaar. Dit pakket bevat 12 planten, dus 2 planten per soort.

Soorten: zomereik (2x), haagbeuk (2x), winterlinde (2x), zoete kers (2x), vogelkers (2x), lijsterbes (2x).


Pakket 2: Houtkant natte gronden, goed voor ongeveer 20×2,5m (€ 16).

Een houtkant als pakket 1, maar met soorten die een vochtige bodem verkiezen. Dit pakket bevat 12 planten.

Soorten: zwarte els, waterwilg, gelderse roos en hazelaar.


Pakket 3: Geschoren (doornloze) haag, goed voor 8m (€ 31).

Een echte omheiningshaag, tweemaal per jaar te snoeien om zijn gewenste vorm te geven. Dit pakket bevat 24 planten, dus 4 planten van elke soort.

Soorten: wilde liguster (4x), veldesdoorn (4x), fladderiep (4x), rode kornoelje (4x), haagbeuk (4x) en Gelderse roos (4x).


Pakket 4: Doornhaag, goed voor 8m (€ 30).

Ondoordringbare haag, die een prima afscherming vormt. Minimale snoei voor bloem en vruchtvorming. Dit pakket bevat 24 planten, dus 6 planten van elke soort.

Soorten: sleedoorn (6x), éénstijlige meidoorn (6x), egelantier (6x), hondsroos (6x).


Pakket 5: Bloesem- en bessenhaag, goed voor 8m (€ 31).

Een pakket met bloeiende en bessendragende struiken. Te snoeien in het najaar om de 2 jaar. De struiken bloeien uitbundig en dragen vruchten in de herfst, wat heel wat vogels aantrekt. Deze haag kan 1 à 2 m breed worden. Dit pakket bevat 24 planten en dus 4 planten van elke soort.

Soorten: sleedoorn (4x), éénstijlige meidoorn (4x), Gelderse roos (4x), gele kornoelje (4x), sporkehout (4x) en wilde kardinaalsmuts (4x).


Pakket 6: Veldesdoornhaag, goed voor 6m (€ 34).

Eén plantensoort, erg geschikt als geschoren tuinafrastering. De veldesdoorn of Spaanse aak heeft ondanks haar naam geen doornen of stekels. De bladeren verkleuren erg mooi in de herfst.

Soort: veldesdoorn – 25 planten


Pakket 7: Meidoornhaag, goed voor 6m (€ 28).

Eén plantensoort, prima geschikt als tuinafrastering. Deze sterk doornige plant heeft een sterke bloei. De witte bloemen worden als nectarproducenten bezocht door veel insectensoorten terwijl de rode allerlei vogelsoorten aantrekken.

Soort: eenstijlige meidoorn – 25 planten

Meidoornhaag in bloei

Pakket 8: Bijenbosje (€ 16).

Een klein bosje speciaal voor onze wilde bijen met aandacht voor nectar- en pollenopbrengst. Dit pakket bevat 12 planten, 2 per soort.

Soorten: egelantier (2x), hondsroos (2x), sporkehout (2x), veldesdoorn (2x), wilde liguster (2x) en zoete kers (2x).


Pakket 9: Vogelbosje (€ 7).

Dit minipakket is bedoeld voor wie enkel een hoekje vrij heeft voor een klein bosje, een ideaal nestplaats voor vogels. Dit pakket bevat 5 planten: 5 soorten, 1 plant per soort.

Soorten: wilde kardinaalsmuts (1x), eenstijlige meidoorn (1x), Gelderse roos (1x), rode kornoelje (1x) en sporkehout (1x).


Pakket 10: Taxushaag, goed voor 2,5m (€ 11).

De Taxus is een naaldboom die goed maar (zeer) traag groeit op zonnige tot beschaduwde plaatsen. De planten zijn 40 tot 60 cm hoog. Een taxushaag is onze enige streekeigen haagsoort die ‘s winters groen blijft. Taxus staat de laatste jaren in de belangstelling wegens zijn kostbare inhoudsstof baccatine die gebruikt wordt voor de aanmaak van kankerbestrijdende medicijnen. Hij is wel giftig.

Soort: Taxus – 5 planten


Pakket 11: Haagbeukenhaag, goed voor 6,25m (€ 28).

Bekende boerenerfhaag, wordt meestal op een hoogte van ongeveer 1,5 m geschoren, voor en na de zomer. Niet te verwarren met de beukenhaag. Deze haag is een echte aanrader en houdt haar blad tot aan de winter.

Soort: haagbeuk – 25 planten

Haagbeukenhaag

Pakket 12: Beukenhaag, goed voor 6,25m (€ 32).

Het gaat hier om de natuurlijke (en sterkere) groene variant. De cultuurvariëteit “rode beuk” wordt niet aangeboden. Haag is wintervast.

Soort: beuk – 25 planten


Pakket 13: Ligusterhaag, goed voor 6,25m (€ 30).

Liguster is een mooie haagplant die vroeger meer te zien was. Vogels zijn er gek op vanwege de beschutting en de besjes. Liguster groeit vrij snel en dient dus meermaals per jaar gesnoeid. Dit kan makkelijk in elke gewenste vorm. Het is dus een goede plant om buxus te vervangen.

Soort: wilde liguster – 25 planten


Individuele planten (€ 5 of € 8/stuk)

Klimplanten zijn helemaal in. Ze groeien en bloeien tegen muren, schuttingen en hekwerken. Klim­planten “wortelen” (gelukkig) niet in de muur.

Je kan kiezen tussen 3 soorten: Hop (€ 8/stuk), Wilde kamperfoelie (€ 5/stuk) of Bosrank (€ 5/stuk).


Knotwilg (€ 5/stuk)

Een mooie knotwilg bekomt u door het aanplanten van een knotwilgpoot. De knotwilgpoten, die te koop worden aangeboden tijdens Behaag…natuurlijk, worden lokaal geoogst. Een knotwilgpoot is ongeveer 2,50 m lang en heeft een doormeter van 4 tot 8 cm. Hij wordt ongeveer 60 cm diep geplant en groeit uit tot een volwaardige knotwilg. Je kan hoogte en kruingrootte zelf bepalen door de snoei.


Bomen (€ 26/boom)

Winterlinde en Okkernoot bieden we aan, beiden zijn echt robuuste bomen geschikt voor onze regio, maar zorg er wel voor dat je er plaats voor hebt (zowel boven als ondergronds). De okkernoot zorgt er trouwens voor dat je minder muggen en vliegen in je tuin hebt. Leverlengte 2-2,5 m geleverd met steunpaal.


Fruitbomen (€ 30/boom)

De aangeboden fruitbomen zijn de halfstamversie en ze hebben een stamomtrek van 8 à 10 cm op 1 m hoogte. Er wordt steeds een steunpaal meegeleverd. De aangeboden soorten zijn allen zelfbestuivend, maar kruisbestuiving met soorten die in de buurt staan, levert een betere oogst op. Zie voor meer info bij www.fruitbomen.net/bestuiving

  • Pruim ‘Belle de Louvain’

Deze pruimensoort houdt van een standplaats in volle zon en bloeit in april met geurende witte bloemen die veel bijen en vlinders aanlokken.

  • Kers ‘Lapins’

Bloeit in april bloeit met mooie, witte bloesems, ideaal voor wilde en honingbijen. Deze variëteit is zelfbestuivend. De kersen smaken heerlijk en zijn ook geschikt om er confituur van te maken. Tijdens de herfst kleurt het blad rood tot oranjerood.

  • Appel ‘Elstar’

Deze bloeit van midden mei tot begin juni, met een zee van licht geurende, lichtroze bloesems. De soort is deels zelfbestuivend. Voor een extra goede opbrengst is de aanwezigheid van een goede bestuiver nodig in de omgeving. Een zomer- en een wintersnoei is een aanrader voor deze soort.

  • Peer‘Doyenné du Comice’

Deze perenboom bloeit van eind april tot half mei met witte bloesems, ontluikend uit rozerode bloemknoppen. De soort kan zichzelf bestuiven, maar een kruisbestuiving met andere soorten geeft meer en betere vruchten.