Historische gidsenploeg

Hoofdfront

[btnsx id=”1500″]

FORT 7 HISTORISCH GESCHETST

Fort 7 is niet enkel rijk aan natuurelementen, maar heeft ook een grote historische waarde. In 1859 wordt beslist om de landsverdediging van België volledig uit te bouwen rond Antwerpen naar de plannen van H.A. Brialmont. Oude vestingen worden gesloopt en er verrijst een nieuwe wal rond de stad. Om te verhinderen dat kanonnen over deze wal in de stad zouden kunnen vuren dient de vijand op afstand gehouden te worden. Dit wordt bereikt door het aanleggen van overstromingsgebieden voor deze wal. Echter, tussen Wijnegem en de Schelde is dit onmogelijk aangezien het terrein te hoog gelegen is. Daarom worden er voor dit deel van de wal 8 forten gebouwd die eventuele oprukkende troepen moeten stuiten.

Waarom hebben die forten zo’n vreemde vorm? Hebben hier werkelijk kanonnen gestaan? Is hier ooit geschoten? Hoeveel soldaten zaten er in zo’n fort? Wat met de mensen die in de buurt van een fort woonden? Waarom gebruikt het leger de forten niet meer? Heel wat vragen waarop wij een antwoord kunnen geven!


Sinds geruime tijd worden er op regelmatige basis door een gedreven gidsenploeg historische rondleidingen gegeven. Op een aanschouwelijke manier wordt het hele wat, waarom en hoe van de forten uit de doeken gedaan. Tijdens de zomerperiode worden de gebouwen bezocht, in de winterperiode gaat alle aandacht naar de buitenwerken. Zo komt alles aan bod zonder de natuur te verstoren. Maandelijks wordt een open rondleiding aangeboden: klik op de foto hiernaast of zie monument.

Voor een aanvraag van een geleide historische wandeling vult u dit formulier in en mailt het door naar David.

Contact:
David Wouters: monument.fort7@zuidrand.be