Slaapplaatstelling halsbandparkieten

Slaapplaatstelling halsbandparkieten

Wanneer

17 augustus 2024    
21:00 - 21:45

Evenement type

Ieder jaar telt de Vogelwerkgroep ARDEA in het voorjaar en najaar de slaapplaats van de halsbandparkieten op het Kiel. Dit is al enkele jaren een van de vaste slaapplaatsen geworden van deze groene exoten in en rond Antwerpen. Maar sinds enkele tellingen fluctueert het aantal enorm. Soms veel meer, en bij de laatste slaapplaatstelling op 16 maart dit jaar een significante daling ten opzichte van de telling van 18 augustus vorig jaar. Het aantal lag wel in lijn met de voorjaarstelling van 16 maart 2023. Er is dit voorjaar een simultaan slaapplaatstelling gehouden, samen met Stefaan Thiers die de slaapplaats aan de Ekerse putten voor zijn rekening nam. Er werden daar geen vogels waargenomen.

We kunnen natuurlijk speculeren wat er aan de hand is. Misschien is er een derde, nieuwe, slaapplaats of waren er al veel koppels aan het broeden. In het laatste geval gaan deze vogels natuurlijk niet naar de gekende slaapplaats komen om in groep te overnachten, maar blijven ze op hun broedplaats zitten. Een derde mogelijke reden is, dat het aantal Halsbandparkieten in onze regio te groot is geworden, en dat er door gebrek aan voedsel hier, naar andere gebieden, buiten onze regio, is uitgeweken. Willen we een duidelijk beeld krijgen naar de evolutie van de halsbandparkiet, mogen we niet gissen, maar moeten we een extra simultaantelling organiseren om duidelijkheid te krijgen. We kozen er voor om dit in augustus te doen, wanneer alle jongen uit het nest gevlogen zijn. Dan zullen zowel de ouders als hun juvenielen zich vervoegen op de gekende overnachtingsplaatsen, samen met alle andere halsbandparkieten.

Iedereen is van harte welkom om die avond mee te tellen. Op zulk moment komen we dikwijls ogen tekort. De vogels zorgen altijd voor spektakel door als volleerde acrobaten laag door de straten aan te vliegen. We kennen allemaal wel de groene lawaaimakers, maar op die avond kun je ook gegarandeerd kennis maken met gele en blauwe kleurmutanten van deze soort.

Aanmelden gewenst voor 14 augustus 2024 via mail naar ardea@hobokensepolder.be , of telefonisch via Walter, want in geval van slecht weer wordt deze telling verplaatst naar een andere datum.

Afspraak: ter hoogte van Volhardingsstrrat 118, Antwerpen om 21 u. Einde rond 21.45 u.

Meebrengen: verrekijker en wandelschoenen.

Gids/leiding: Walter De Weger – 0495/23 77 10