Activiteiten 2017

2/01 Nieuwjaarswandeling fort 7

Foto’s: Eddie Schild


28/01 Vleermuizentelling Fort 7

Resultaten:Dat is wel erg smal

Vleermuistelling Fort 7, 2017 (pdf)

Opmerkingen:

  • Dit jaar zaten de vleermuizen meer en beter verstopt dan andere jaren door de opvallend koudere temperatuur in het fort.
  • Dit jaar zaten er wel opmerkelijk meer dagpauwogen in het fort en dat terwijl er deze zomer maar zeer weinig zijn waargenomen.

 


11/02 ANKONA-dag

Met een opkomst van 350 ingeschrevenen was het een zeer geslaagde 20ste ANKONA-dag. Kon je er jammer genoeg niet bij zijn, hier vind je een samenvatting van alle projecten en lezingen.

Foto’s:

Foto’s: © Niels Schild


18/02 LAV (kaas en wijnavond)

Verslag : Verslag Lokale Algemene vergadering 18 Feb 2017 van Natuurpunt Zuidrand Antwerpen

Presentatie : Algemene presentatie LAV 2017

Foto’s van onze algemene ledenvergadering op een nieuwe locatie.


5/03 Wandeling Domein Hofstade

© Eva Suls


02/04  SLOW excursie


23/04 Vlaamse Ardennen


29/04 Op zoek naar de kamsalamander


21/05 Opendeurdag Fort 7 (fortengordel)

Open Fortendag: Natuur en stilte, dat slaat aan!

Dat is het minste dat je kan zeggen, want meer dan 600 mensen bezochten het fort. Velen bewust van het thema: stilte. De activiteiten op deze dag waren hier dan ook specifiek op gericht! De natuurverkenning op het fort ging op zoek naar vogelgeluiden en de geluiden van vleermuizen. Het wandelpadje met haiku’s over de natuur onderstreepte de sfeer die opgeroepen werd bij “een stiltemoment met zicht op de vijver”. Ongelooflijk wat voor positieve reacties dit bij bezoekers teweegbracht: even uitrusten op een stoeltje of een boomstam met zicht op riet, op een spechtenhol waar een jong zijn bek wijd opensperde voor nog meer eten, op een reiger die het gemeen gemunt had op een meerkoetennest… Velen konden het in alle stilte bewonderen. Naast de volgeboekte historische gidsrondes, was er de fototentoonstelling met verrassende zwart-witbeelden van het Fort, en de oorlogspoëzie onder de vorm van pakkende dagboekverhalen; beide lokten veel reactie van de bezoekers uit. Velen werden stil bij het lezen van de memorabele uitspraken van legendarische mensen geprojecteerd op een zwart-wit foto met op de achtergrond het Fort. Impressionant in zijn eenvoud ! Er kwamen vele buren, maar er kwamen er ook van veel verder (tot Nieuw –Zeeland toe!), en zowel oud als jong was vertegenwoordigd. Velen kwamen met de fiets: er waren gewone fietsen, ‘blauwe leenfietsen van de NMBS’, tandems, en de steeds meer populaire elektrische fiets… De fietsenrekken stonden vol… en de autoparking bleef (gelukkig) nagenoeg leeg Jongeren deden mee aan al deze activiteiten maar hadden toch wel een boontje voor de kinderhoek waar ze zich konden uitleven in wat ze op het fort hadden gezien (vleermuizen, spinnen en vele wonderlijke wezens…). En al was het in die hoek niet zo stil… het kinderlijk geluk sloot naadloos aan bij de sfeer van de dag. Niets dan positieve geluiden omtrent stilte, dat hoor je niet vaak !


18/06 Viersels gebroekt + omgeving


18/06 Libellenwandeling Groen Neerland


04/08 Nachtvlindercursus


13/08 Vogeltocht Zeeland (Ardea)