De Bankaart & haven van Nieuwpoort

De Bankaart & haven van Nieuwpoort

Wanneer

1 september 2024    
07:30 - 20:30

Waar

Bist afspraakplaats
Parking Bist, 2610 Wilrijk

Evenement type

Vandaag bezoeken we twee mooie West-Vlaamse natuurgebieden De Blankaart en de Nieuwpoortse slikken. We rijden via kostendelend vervoer naar Diksmuide. De Blankaart te Wouwen, dicht bij Diksmuide, ligt op het laagste punt van de IJzervallei. De eeuwenlange turfontginning liet hier zijn sporen na, alsook de eerste wereldoorlog die hier in alle hevigheid woedde. De Blankaart, van oudsher een moerassig gebied, vormt bij hevig regenweer een belangrijke waterbuffer voor de traag stromende IJzer. Je zal je vast en zeker nog wel de beelden van de overstromingen van dit jaar herinneren. De hooi- en graslanden zijn daarom het hele jaar door een uitgelezen plek voor duizenden weide-, riet- en watervogels. Dit jaar heeft er voor het eerst een Zeearend gebroed. Al is het beste seizoen voorbij, er blijft steeds de mogelijkheid dat we hen spotten. We starten aan het imposante kasteel De Blankaart, de toegangspoort tot het natuurgebied, ingericht als bezoekerscentrum, maar vandaag enkel in de namiddag geopend.

In de voormiddag verkennen we de plas aan de hand van een (gereserveerde) fluisterboot, een unieke belevenis. Nadien plannen we een stevige wandeling door het gebied over de plankenpaden en door de weidegebieden. Vanop de vogelkijktoren en –hut kunnen we hopelijk ten volle genieten van de plaatselijke vogels en het ronduit indrukwekkende landschap. De waterrijkdom zorgt ook voor een specifieke plantengroei met typische soorten voor moerassen en drassige hooilanden. Tijdens de wandeling picknicken we buiten. In de latere namiddag trekken we naar de haven van Nieuwpoort, waar we mogelijks wat zeehonden kunnen waarnemen. Langs de boulevard staat een uitkijktoren waar we eerst even halt houden (30min gratis parkeren mits registratie aan de automaat) en de geul bekijken. Naar gelang het getijde kunnen we wel wat moois verwachten. Om af te sluiten rijden we tot op een gratis parking vanwaar we te voet naar de pier kunnen wandelen aan het natuurgebied. Sommige trekvogels komen daar samen om nadien massaal te vertrekken. Mogelijks levert dit wat speciale soorten op.

Aangezien we rustig onze tijd willen nemen, voorzien we een 2de picknick die we aan zee in Nieuwpoort kunnen nuttigen. We keren pas terug om 19u.. Een lange dag dus, maar zeker erg aangenaam. Enkel de eerste 24 deelnemers kunnen mee met de fluisterboot van de Blankaart. We raden je dus aan snel in te schijven. De kostprijs hiervoor is +/- 10 €, maar wat afhankelijk van het aantal deelnemers. Betalen doen we de dag zelf.

Inschrijven via ardea@hobokensepolder.be (met vermelding Blankaart, uw naam, aantal personen, gsm-nummer en e-mailadres)

Meebrengen: 2x picknick en goede stapschoenen of laarzen (na een regenperiode) en een verrekijker (eventueel telescoop) zijn een aanrader.

Afspraak: om 07.30u. aan de Bist in Wilrijk. Kostendelend Vervoer 0.07€/km (we rijden met zo weinig mogelijk wagens !)

Gids & leiding: Hugo Waeterschoot – 0477/33 23 30 – hugo.waeterschoot@scarlet.be

Eddie Schild & Wim Roelant