Vleermuisavond op Fort 7

Vleermuisavond op Fort 7

Wanneer

24 augustus 2024    
19:30 - 21:45

Waar

Ingang Fort 7
Legerstraat 40, 2610 Wilrijk

Evenement type

In het kader van het Europese vleermuizenweekend wordt er overal in Europa aandacht besteed aan de vleermuizen, zo ook op Fort 7 natuurlijk. Het Fort is gekend als winterverblijfplaats van een kleine populatie vleermuizen. Maar vooral in de zomer zijn ze paraat en zien we ze dikwijls jagen tussen de bomen of boven de Fortgracht. In de zomer verblijven de Vleermuizen van Fort 7 meestal in natuurlijke holtes, vooral verlaten spechtenholen, maar af en toe laat er zich wel eentje zien in het Fort zelf.

Tegen zonsondergang (vandaag verwacht tegen 20.30u.), gaan de vleermuizen actief op zoek naar voedsel. Dit gebeurt voor iedere soort op een ander moment en in iets andere omstandigheden. Het is precies dan dat ze het best waarneembaar zijn en we ze bijvoorbeeld laag kunnen zien scheren over de Fortgracht op zoek naar muggen, motten en andere insecten. We starten de avond met een fijne interactieve diareeks met videofragmenten over het leven en wel en wee van de vleermuizen in Vlaanderen. We zien hierbij jagende Franjestaarten en Grootoorvleermuizen van dichtbij en je zal verbaasd staan over hoe gesofisticeerd hun jachttechnieken zijn.

Nadien volgt de praktijk met een speuractie door het Fort en over de grachten waarbij we aan de hand van een batdetector het ultrasone geluid van vleermuizen hoorbaar maken voor het gewone oor. Bovendien kunnen we via deze geluiden ook de jachttechniek van vleermuizen nader bekijken (of beter “aanhoren”). We moeten hiervoor wel hopen dat het niet te hard regent. Het hoeft geen toelichting dat dit een erg kindvriendelijke activiteit is.

Afspraak: wil je er bij zijn vandaag, dan verwachten we je tegen 19.30 u. aan het lokaal de IJsvogel (ingang Fort 7 aan de Legerstraat 40 te Wilrijk). We zijn terug een uurtje na zonsondergang tegen 21.45u. De diareeks is dezelfde als deze van vorig jaar. Mensen die enkel willen aansluiten voor de wandeling verzamelen aan het lokaal tegen 20.30u.

Inschrijven via onderstaand e-mailadres is aanbevolen.

Gids/Leiding: Hugo Waeterschoot – hugo.waeterschoot@scarlet.be – 0477/33 23 30