Elke winter weer verblijven duizenden échte winterganzen uit het hoge noorden in onze contreien. Vanuit Siberië en Scandinavië komen ze naar de Zeeuwse delta afgezakt, weg van de bevroren toendra’s en ijzige steppes. Op de zompige akkers en weilanden vinden ze hier nog voldoende voedsel om de winter door te komen. Dat is dan hét moment om de kolganzen, de rotganzen, de toendrarietganzen, de brandganzen (en wie weet ook een enkele roodhalsgans of kleine rietgans) van naderbij te gaan bekijken. Hoe herken je ze en welke geluiden maken ze? Hoe leven ze hier in groepen, en hoe gevoelig zijn ze voor de wijzigingen in landbouw- en natuurgebieden, en ja ook voor de klimaatverandering? Komen ze eigenlijk nog wel naar onze polders afgezakt? Waar zitten ze precies?
Op deze excursie kruipen we in de kraag van enkele doorwinterde ‘ganzentellers’ in Zeeuws-Vlaanderen. Tony Madou en zijn kameraad Wally sturen ons langsheen enkele minder bekende ‘maar hele goeie ganzengebieden’, op een boogscheut van Hulst. We trekken daarna verder doorheen de polders naar de slikken- en schorrengebieden van de Westerschelde. En natuurlijk letten we niet alleen op de ganzen,
maar op àlle wintervogels in de streek. Ook op Velduilen en magische spreeuwenzwermen dus.
Afspraak: 07:00 u – Terug ca 17:00 u. Samenkomst aan ’t Spant, Boomsesteenweg 333 te Wilrijk. Samendelend rijden (0,07 euro/km/pp). Picknick meebrengen. Ook gepaste kledij, verrekijker, vogelgids, eventueel telescoop en camera. We doen ter plaatse enkele korte wandelingen over veldwegen en dijken.
Aanmelden op voorhand via mail naar ardea@hobokensepolder.be is gewenst.
Begeleiding + gidsen: Wim Stappers, Kathy De Lange, Joris Van Reusel – 0486/83 62 34