AFGELAST: Bonte nestkasten timmermiddag

Wanneer

1 augustus 2020    
14:00 - 17:00

Waar

Ingang Fort 7
Legerstraat 40, 2610 Wilrijk

Evenement type

Ook tijdens het wat rustigere zomerseizoen steken we graag de handen uit de mouwen voor onze vogels. Nestkasten timmeren om ze in de herfst te kunnen ophangen is dan een gezellige en nuttige activiteit. Al wie een klein beetje handig is met hout, schroeven en verfkwasten en wil leren hoe je een degelijke nestkast maakt is hierbij welkom. Ook kinderen kunnen, samen met een begeleidende ouder, op deze timmer-middag hun steentje bijdragen en iets bijleren over het nut van het maken van vogelkastjes.

Dit jaar focussen we op de bouw van nestkasten voor de Bonte vliegenvanger. Dat is een heel mooi en bij ons vrij zeldzaam zangvogeltje die makkelijk tot broeden komt in nestkasten. Hij verkiest daarvoor open loofbos. Jammer genoeg is hij een late zomergast, waardoor vaak alle nestkasten bezet zijn door mezen en andere zangvogeltjes als hij op kastenjacht gaat. Door héél veel nestkasten in een geschikte habitat te plaatsen is de kans groot dat er ook voor de bonte vliegenvanger nog een huisje vrij is. Onze vogelwerkgroep streeft er naar om weldra zo’n 60 nestkasten te kunnen ophangen in een eerste geselecteerd, geschikt bosbiotoop in ons werkingsgebied. Deze aanpak werkte al met succes in de noordrand van Antwerpen, het wordt afwachten of het ook lukt aan de zuidelijke kant. Werk aan de winkel dus, en alle hulp daarbij wordt in grote dank aanvaard.

Ardea voorziet (voorgezaagd) hout, schroeven en werkmateriaal, maar wie komt brengt best ook zelf een boor- of schroefmachientje, werkhandschoenen e.d. mee. Om het stof en zaagsel door te spoelen voorzien we een lekker 4-uurtjesbuffet met een bonte mélange van sapjes-cocktails, vers zomerfruit, smeuïge gebakjes en bruisende borrels voor alle medewerkers.

Corona-modus:
Bij droog weer werken we buiten, op tafels met voldoende tussenafstand. Bij regenweer: binnen, met handschoenen en mondmaskers en afstandshoudend werken maar met beperkt aantal deelnemers per tijdsslot (we stellen dan vooraf een tijdsschema op).

Afspraak: Fort 7, lokaal en omgeving De IJsvogel, Fortstraat, Wilrijk. We starten om 14.00 uur, einde omstreeks 17.00 uur.
Deelname is gratis, maar inschrijven vooraf is nodig via mail aan schild.niels@gmail.com (ten laatste op 29/07). Ingeschreven deelnemers ontvangen kort voor aanvang nog een melding omtrent de exacte aanpak.

Begeleiding: Niels en Eddie Schild, Joris Van Reusel.

Meer info via ardea@hobokensepolder.be