Erfgoedwandeling Fort 7

Erfgoedwandeling Fort 7

Wanneer

19 februari 2023    
14:00 - 16:30

Waar

Ingang Fort 7
Legerstraat 40, 2610 Wilrijk

Evenement type

Fort 7 is het meest volledig bewaarde van de nog resterende forten van de 19de-eeuwse verdedigingsgordel van Antwerpen, en is zowel beschermd bouwkundig erfgoed als een natuurreservaat van meer dan 30 hectare in beheer van Natuurpunt. Het is een combinatie van imposante bouwwerken, 160 jaar fascinerende geschiedenis, en prachtige natuur. Vanop de hoge en steile wal van het hoofdfront hebben we een prachtig uitzicht op de brede gracht en op de grote caponnière, een imposant gebouw met langs weerszijden kanonkelders die aanvallers moesten beletten de gracht over te steken. Op het uiteinde van de wal bezoeken we een observatie- en bewakingsconstructie die het Duitse garnizoen daar aanlegde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dan gaan we verder over het linkerzijfront, waar de kanonnen stonden die het interval met het naburige Fort 6 moesten bestrijken om de vijand te beletten door te stoten naar de stad. Een aantal van de oorspronkelijke aarden geschutsopstellingen, traversen en borstweringen zijn hier bijzonder goed bewaard. Een ander deel werd kort voor de Eerste Wereldoorlog afgegraven om plaats te maken voor een betonnen flankeringsbunker met twee snelvuurkanonnen op plaataffuit. Heel speciaal is de prachtig bewaarde artillerie-ingang die dwars doorheen de linkerkeelfrontwal loopt, en waarvan het metselwerk eruitziet alsof het nauwelijks een paar maanden oud is. We sluiten af met een bezoek aan de binnenplaats en de eerste verdieping van het imposante reduit, het “fort binnen het fort” dat als laatste wijkplaats moest dienen als de vijand de rest van het fort zou veroverd hebben.

Deelname: om in te schrijven, of met elke vraag om info over het bezoek, ga naar fort7.anhaga.be/wandeling of stuur een e-mail naar monument.fort7@zuidrand.be met vermelding van aantal bezoekers en een mobiel nummer. We laten u dan snel weten of er plaats is, en anders welke alternatieven er zijn.

Afspraak: om 14 u. aan de ingang van Fort 7. Einde omstreeks 16.30 u. Huisdieren zijn niet toegelaten.

Mee te nemen: stevig schoeisel, aangepaste kledij en een zaklamp.

Gidsen: historische gidsenploeg

Leiding: David Wouters – 0476/41 41 74