Erfgoedwandeling Fort 7

Erfgoedwandeling Fort 7

Wanneer

9 juli 2023    
14:00 - 16:30

Waar

Ingang Fort 7
Legerstraat 40, 2610 Wilrijk

Evenement type

In de zomer bezoeken we binnenruimtes van het fort die in de wintermaanden gereserveerd zijn voor vleermuizen. Indrukwekkend zijn de drie caponnières: bomvrije gebouwen met naast elkaar gelegen kanonkelders. Die namen het wateroppervlak van de hoofd- en zijgrachten onder vuur als de vijand die, tijdens een bestorming van het fort, probeerde over te steken.. Vanuit de gang naar één van de caponnières komen we in één van de betonnen geschutstorens. Die werden 50 jaar na de bouw, in de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog, aan het fort bijgebouwd. Geschut in openlucht op een aarden wal voldeed immers niet meer aan de eisen van die tijd.. In die torens stonden moderne snelvuurkanonnen die 360° konden draaien onder zware stalen koepels. De kanonnen en de koepels zijn verdwenen, maar de galerij rond de koepel, voor de opslag van munitie en de toegang tot het geschutsplatform, is nog intact.

De weg naar en van de gebouwen gaat door de altijd wisselende natuur van het forteiland, met mooie uitkijkpunten vanop de hoge hoofdfrontwal. Vaste afsluiter van het bezoek zijn de binnenplaats, de eerste verdieping, en, als de tijd het toelaat, andere plaatsen van het monumentale reduit (binnenfort).

Deelname: om in te schrijven, of met elke vraag om info over het bezoek, ga naar fort7.anhaga.be/wandeling of stuur een e-mail naar monument.fort7@zuidrand.be met vermelding van aantal bezoekers en een mobielnummer. We laten u dan snel weten of er plaats is, en anders welke alternatieven er zijn.

Afspraak: om 14 u. aan de ingang van Fort 7. Einde omstreeks 16.30 u. Huisdieren zijn niet toegelaten.

Mee te nemen: stevig schoeisel, aangepaste kledij en een zaklamp.

Gidsen: historische gidsenploeg

Leiding: David Wouters – 0476/41 41 74