Ganzentocht – Oudeland van Strijen en Korendijkse slikken

Ganzentocht - Oudeland van Strijen en Korendijkse slikken

Wanneer

17 december 2017    
08:00 - 18:15

Waar

't Spant afspraakplaats
Boomsesteenweg 335, 2610 Wilrijk

Evenement type

December is de maand bij uitstek om te genieten van de ‘vriezeganzen’ die met vele tienduizenden in Nederland en Vlaanderen komen overwinteren. Vandaag nemen we je mee naar enkele van de beste gebieden in Zuid-Holland. Hoewel we focussen op ganzen, verliezen we daarbij uiteraard de andere vogels niet uit het oog. Het Oudeland van Strijen, een middeleeuws poldergebied ten zuidwesten van Dordrecht, staat vooral bekend om de zeldzame Dwergganzen die hier elk jaar pleisteren, soms tot 40 stuks. Voor het merendeel zijn deze afkomstig van een herintroductieproject dat meer dan 25 jaar geleden in Zweden werd uitgevoerd. Ook aan de Kolganzen, Brandganzen en Smienten dankt het Oudeland van Strijen zijn status als Natura 2000-gebied. Het is niet evident om, in de reliëfrijke graslanden, de enkele Dwergganzen tussen de vele Kolganzen te vinden, maar toch willen we het er dit jaar nog eens op wagen. Omdat we via smalle dijkjes, met nauwelijks uitwijkmogelijkheden, een deel van het poldergebied moeten doorkruisen is het essentieel dat we ons verplaatsen met zo weinig mogelijk auto’s. Mogelijk doen we nadien in het gebied nog een korte wandeling. Daarna gaan we zeker onze benen strekken op de dijk langs de Korendijkse slikken, ca. 500 hectaren zoetwater-getijdennatuur en graslanden grenzend aan het Haringvliet. Ook dit gebied herbergt in de winter vaak grote groepen ganzen en eenden; verder laat de Zeearend zich hier regelmatig zien. De overige haltes zullen we selecteren tijdens de voorbereiding ter plaatse en op basis van de laatste informatie op www.waarneming.nl. Aan potentieel interessante vogelgebieden op de heen- of terugweg is er alleszins geen gebrek: de Oeverlanden bij Strijensas, de Sint Anthonie-gorzen bij Willemstad, de Hellegatsplaten bij Ooltgensplaat, …. Naar goede gewoonte zoeken we voor de middagpauze een gezellig cafeetje waar we ons lunchpakket mogen aanspreken. Zorg dat je deze laatste vogeltocht van het jaar niet mist – het wordt vast weer een dag vol boeiende waarnemingen !
Afspraak: vertrek met eigen wagens (kostendelend à 0,07 euro/km) om 8.00 u. onder het viaduct aan ’t Spant, Boomsesteenweg 333 te Wilrijk. Tegen het donker aan keren we huiswaarts om rond 18.15 u. terug in Wilrijk aan te komen.
Mee te brengen: verrekijker, telescoop, lunchpakket, ev. vogelgids en fototoestel. Bij droog weer volstaan stevige wandelschoenen.
Gids en leiding: Rudy Van Cleuvenbergen – 03/ 464 05 57 (‘s avonds) – rudy.vancleuvenbergen@skynet.be
Wim Roelant – 0477/340721 – roelantwim@gmail.com