Orchideeëntuin Gerendal & Sint-Pietersberg

Orchideeëntuin Gerendal & Sint-Pietersberg

Wanneer

28 mei 2022    
08:00 - 20:30

Waar

Bist afspraakplaats
Parking Bist, 2610 Wilrijk

Evenement type

In de voormiddag bezoeken we de schitterende Orchideeëntuin van Schin op Geul in Zuid Limburg, iets voorbij Valkenburg. Deze echt wel opmerkelijke tuin van het Nederlandse Staatsbosbeheer laat in een natuurlijke omgeving de in deze streek voorkomende orchideeën zien. De tuin ligt midden in het wondermooie Gerendal. Dit natuurgebied wordt gekenmerkt door de vele hellingbossen, hoogstamboomgaarden, hooi- en weilanden, poelen en heggen, die samen met de hier grazende kudde Mergellandschapen al eeuwenlang voor de mens van betekenis zijn. Landschappelijk gezien is het Gerendal een bijzonder fraai asymmetrisch stiltedal. Je kan je deze morgen dan ook verwachten aan een mooie natuur en landschapswaarnemingen! Als het mooi weer is picknicken we buiten. Bij slechte weersomstandigheden kunnen we in een lokaal cafeetje terecht.

Na de middagpauze keren we op onze stappen terug richting Eben-Emael. Dit zuidelijke deel van de Sint Pietersberg zit vol kalk en is gericht naar het zuid-oosten: warm en droog dus en ideaal voor heel wat warmteminnende planten en insecten. Na een afdaling van een 100 m langs een oude breuklijn lopen we op oude opgespoten gebieden langs het Albertkanaal. Een bijzonder, door de mens gecreëerd, milieu. Je kan je hier aan heel wat orchideeën verwachten… en veel is zelfs een “understatement” zoals de Engelsen dat zo mooi kunnen zeggen. Vooral het Soldaatje, de Bosorchis en de Grote keverorchis komen hier in grote getale voor. We nuttigen onze 2de picknick met zicht op het Albertkanaal… een mooi afscheid. Totale wandelafstand: 10 km op een volledige dag.

Afspraak: het is lang licht en we rijden op zaterdag om aan de verkeersdrukte te ontsnappen. Daardoor kunnen we de dag iets langer maken zodat we alles rustig kunnen bekijken. We vertrekken om 8 u. aan de Bist te Wilrijk en zijn daar terug tegen 20.30 u. We gaan zeker trachten de wagens goed te vullen (kostendelend vervoer). Het zou fijn zijn als eventuele chauffeurs zich voorafgaandelijk kunnen melden op hugo.
waeterschoot@scarlet.be. Het Gerendal is 120 km rijden maar erg vlot bereikbaar.

Meebrengen: wandelschoenen, 2 x picknick (en drinken).

Gids: Hugo Waeterschoot – hugo.waeterschoot@scarlet.be – 0477/33 23 30