Slaapplaatstelling Halsbandparkieten

Slaapplaatstelling Halsbandparkieten

Wanneer

12 november 2022    
16:30 - 18:30

Evenement type

Deze zomer hebben we een extra telling gedaan van de Halsband parkieten op het Kiel. Dit naar aanleiding van een bericht dat op de Grote put in Ekeren een tweede slaapplaats terug in gebruik genomen is door deze krijsende exoten. We werden met verstomming geslagen van de enorme toename van de Halsband parkieten op het Kiel. We konden +- 2400 exemplaren tellen die in kleine en grote groepjes laag door de straten kwamen aangevlogen. Het broedseizoen moet voor deze vogels wel zeer goed zijn verlopen.

Nu zijn we benieuwd naar de verdere evolutie van de opgang van de vruchten- en zaad etende parkieten. De zeer droge en warme zomer zal misschien een belangrijke rol spelen. We zien nu al dat vanaf einde augustus de Eiken, Beuken en Kastanje bomen hun bladeren aan het verliezen zijn en dat door de droogtestress de loofbomen ook hun onrijpe vruchten laten vallen om te kunnen overleven. Dit heeft misschien grote gevolgen voor alle zaadetende vogels en zoogdieren die in onze parken de winter moeten zien door te komen. De concurrentiestrijd voor het voedsel zal bikkelhard zijn. Het gebrek aan natuurlijke vijanden en de zachte winters speelden in de kaart van deze groene exoten. Maar ook met hun imposante verschijning (bek) en het leven in luidruchtige groepjes maakt dat zij stand kunnen houden en territoria kunnen opeisen ten nadele van onze inheemse zaadeters en holenbroeders zoals spechten, Boomklever en Kauwen…

Om de impact van deze snel oprukkende vogels op ons milieu beter te kunnen inschatten zijn er momenteel verschillende studies bezig. Hiervoor is het belangrijk om hun aantallen, verspreiding en aangroei goed in kaart te brengen. Dit gaat het beste door hun gekende slaapplaatsen te monitoren, en nieuwe slaapplaatsen op te sporen. Alle info over nieuwe slaapplaatsen is welkom via mail naar ardea@hobokensepolder.be

Op zaterdag 12 november 2022 organiseert ARDEA een slaapplaats elling op het Kiel. Iedereen is welkom om die avond mee te tellen. En je zult er ook zeker enkele Gele en Blauwe kleurvarianten kunnen waarnemen.

Aanmelden gewenst voor 7 november via mail naar ardea@hobokensepolder.be, of telefonisch via Walter, want in geval van slecht weer wordt deze telling verplaatst naar een ander moment.

Afspraak: om 16.30 u., hoek Willem Eekelersstraat en de Volhardingsstraat. Kijk ook naar de ARDEA blog om de juiste plaats van samenkomst te zien. De exacte slaapplaats van deze exoot kan wel eens wisselen. Einde omstreeks 18.30 u.

Meebrengen: wandelschoenen, verrekijker.

Gids/leiding: Walter De Weger – 0495/23 77 10

Honden zijn niet toegelaten op onze excursies