AFGELAST: telling Blauwe reigers

AFGELAST: telling Blauwe reigers

Wanneer

11 april 2020    
15:00

Evenement type

Vogelwerkgroep Ardea telt voor het zevende opeenvolgende jaar het aantal broedparen van haar boeg-beeld in het Schoonselhof. Ook dit jaar trekken we behoedzaam en voorzichtig één keertje de kolonie in om de evolutie op te volgen. Rond half april is het tijd om de bezette nesten te tellen vooraleer de bladgroei dit verhindert. In het verwilderde bos achter de kasteelvijver nestelen de reigers er vooral op de kruinen van Grove dennen. Bewoonde reigernesten zijn in april herkenbaar door de aanwezigheid van volwassen vogels op het nest of verse uitwerpselen, eierschalen en braakballen. De opgroeiende jonge vogels zijn daar boven weinig beschut tegen extreme weersomstandigheden waardoor stormwinden al eens slachtoffers maken, zoals we bij de vorige telling konden vaststellen. Sommige broedparen kunnen tot in mei nog late en vervolglegsels starten.

In 2019 telden we 45 broedkoppels, een stagnatie t.o.v. de vorige twee jaren. Hoe het dit jaar met de reigerkolonie vergaat kan je zelf vaststellen op deze dag. Opgelet: bij slecht weer wordt de telling verplaatst naar een latere datum.

Afspraak: start om 15.00 u. aan de ingang Legerstraat van het Schoonselhof. Vermits we het aantal deelnemers, ter voorkoming van mogelijke verstoring, beperken is vooraf aan-melden nodig. Wie wil deelnemen geeft een seintje met opgave van telefoonnummer aan Luc. Dat kan telefonisch of per e-mail.

Meebrengen: laarzen of stevige wandelschoenen, verrekijker, camera, hoofdbescherming.

Coördinatie: Luc Van Schoor 0494/33 63 09 – luc.vanschoor@scarlet.be, Joris Van Reusel.