AFGELAST: Vleermuizenavond Fort 7

AFGELAST: Vleermuizenavond Fort 7

Wanneer

29 augustus 2020    
19:30 - 22:00

Waar

Ingang Fort 7
Legerstraat 40, 2610 Wilrijk

Evenement type

Dit weekend wordt er overal in Europa aandacht gevraagd voor vleermuizen, en daar doen we naar goede gewoonte graag aan mee. In deze periode trachten de meeste vleermuizen hun gewicht op peil te brengen om de winter goed door te komen. Ze gaan dus veelvuldig op jacht op zoek naar voedsel. Een uitgelezen moment dus om ze met een batdetector (een toestel die de geluiden van vleermuizen hoorbaar maakt) te “beluisteren” en hun jachttechniek waar te nemen. Tegen zonsondergang (vandaag verwacht tegen 20.45 u.), gaan de vleermuizen actief op zoek naar voedsel. Het is precies dan dat ze het best waarneembaar zijn en we ze bijvoorbeeld laag kunnen zien scheren over de Fortgracht op zoek naar muggen, of de boomkruinen afspeuren naar motten en andere insecten.

We starten de avond met een mooi geïllustreerde en interactieve diareeks met videofragmenten over de jachttechnieken van jagende Franjestaarten en Grootoorvleermuizen, hun levenswijze en een overzichtje van de meest voorkomende vleermuizen in Vlaanderen. Nadien volgt de praktijk met een speuractie over de grachten waarbij we aan de hand van een Batdetector het ultrasone geluid van Vleermuizen hoorbaar maken voor het menselijke oor. We moeten hiervoor natuurlijk wel hopen dat de weersomstandigheden niet te slecht zijn en het niet te hard regent. Het hoeft geen toelichting dat dit een erg kindvriendelijke activiteit is.

Afspraak: Wil je er bij zijn vandaag, dan verwachten we je ofwel tegen 19.30 u. aan het lokaal de IJsvogel (ingang Fort VII aan de Legerstraat 40 te Wilrijk) ofwel om 20.30 u. voor de start van de wandeling. We zijn terug een uurtje na zonsondergang tegen 21.45 u.. De diareeks is dezelfde als deze van vorig jaar.

CoVID afpraken: indien er nog restricties zouden zijn ivm CoVID komen we deze evident strikt na. Bij beperking van het aantal bezoekers wordt voorrang gegeven aan wie eerst komt en gezinnen met jonge kinderen.

Gids en leiding: Hugo Waeterschoot – 03/455 22 12 – hugo.waeterschoot@scarlet.be