ARDEA herfstontmoeting n°5

ARDEA herfstontmoeting n°5

Wanneer

6 oktober 2018    
08:00 - 15:00

Waar

Scheldedijk Hoboken
Scheldedijk Hoboken, 2660 Hoboken

Evenement type

Naar jaarlijkse gewoonte roept ARDEA rond deze tijd al zijn troepen samen voor een overschouwing van haar werking, en dat is dan vooral heel veel vogelonderzoek en vogelbeschermingsprojecten. Dit jaar doen we het iets anders. Feestelijker, lichter, in de vrije natuur en dus met live vogels erbij! ARDEA viert immers vandaag plechtig haar vijfjarig bestaan. En – niet geheel toevallig – valt dat samen met de 25e verjaardag van Eurobirdwatch, het jaarlijks evenement van Birdlife International om aandacht te vragen voor de bescherming van trekvogels en hun habitats. Op tientallen plaatsen in Vlaanderen en op honderden plaatsen in Europa worden de zuidwaarts vliegende trekvogels geteld. Dat geeft opnieuw een goed beeld op de evolutie van trekroutes en aantallen, waarop acties en beleid ten gunste van deze vogels, hun broedgebieden én hun rustplaatsen tijdens de trek kunnen worden gebaseerd. Omdat Ardea is gegroeid o.a. uit het tellen van trekvogels, keren we vandaag t0erug naar onze roots: de Scheldedijk te Hoboken. De vertrouwde trektelpost is zo de locatie voor een dagje vogels kijken (vanaf 8 uur) én om samen gezellig een beetje te feesten. We maken het niet te ernstig, er komen geen voordrachten noch speeches aan te pas. Samen met onze vrijwilligers bieden we alle vogelliefhebbers en Ardea-sympathisanten vanaf 12 uur wél een open-air receptie aan op de dijk, en al vogeltellend toasten we op onze voorbijgevlogen 5 jaar als regionale werkgroep. Wij voorzien vrolijke, sprankelende, fruitige drankjes en lekkere hapjes (o.a. van eigen makelij).

Wil je zelf iets bijdragen aan de feestelijkheden(een eigen cake, een gelegenheidsserenade of een eigen brouwsel) ? Graag! Laat je het even vooraf weten? Iedereen is welkom, en zo maken we samen hét beste vogelfeestje van Europa! (Enkele vogeltellers zullen uitgeloot worden om helder te blijven, om de statistieken van de telgegevens correct te houden).

Locatie: de Eurobirdwatch-trektelling (vanaf 8 u.) en de Ardeaviering (vanaf 12 u.) gaan door op de Scheldedijk te Hoboken, ter hoogte van de Trektelpost. Dat is 5 minuutjes stappen vanuit Polderstad (einde Scheldelei) of vanuit Petro-zuid (einde Petroleumkaai). Volg de bordjes vanaf deze plaatsen (waar je ook kan parkeren).

Let op: het gaat NIET door in het Park Sorghvliedt te Hoboken, zoals eerder onder voorbehoud was aangekondigd.

Programma: vanaf 8.00 uur: vogelobservatie en trektellen met onze ervaren gidsen en specialisten. Vanaf 12.00 uur: feestelijke dijkreceptie met een hapje en een drankje. Einde om 15 uur. Bij goed weer kan het trektellen langer doorlopen.

Inschrijven: deelname is gratis, maar aanmelding vooraf is handig. Mail naar ardea@hobokensepolder.be, zo voorzien we precies wat nodig is.

Leiding: het ARDEA-kernteam