Olens broek

Wanneer

30 september 2018    
13:00 - 17:30

Waar

't Spant afspraakplaats
Boomsesteenweg 335, 2610 Wilrijk

Evenement type

We hadden voor deze dag een bezoek aangekondigd aan het militair domein De Troon in Grobbendonk, maar dit kan NIET doorgaan wegens te duur en administratief te moeilijk.
Het Olens Broek + Langendonk is een meer dan waardig alternatief. Dit natuurgebied situeert zich langsheen de Kleine Nete op het grondgebied van Herentals en Olen. Het Olens Broek is een gevarieerd laagveengebied dat grotendeels bestaat uit elzenbroekbossen, hooilanden en rivierduinen met daartussen oude kuilen die ontstonden door de ontginning van turf en ijzererts. Ten westen van het Olens Broek ligt, op het grondgebied van Herentals, de Langendonk, een kleinschalig landschap met een afwisseling van natte hooilandjes, houtwallen en elzenbroekbosjes.In 1993 werd door de Vlaamse Overheid gestart met de uitbouw van het natuurgebied. Om de natuurwaarde in het gebied opnieuw te herwaarderen werden de afgelopen jaren een heleboel ingrijpende maatregelen genomen: het openmaken
van de oude verlande veenkuilen, het afplaggen van de droge rivierduinen en zandruggen, het herstel van het hooilandbeheer op de natte hooilandjes en het opnieuw invoeren van een periodiek hakhoutbeheer van de elzenbroekbossen. Het resultaat van deze werken mag zeker succesvol worden genoemd. Tijdens de wandeling doorkruisen we het gebied en zullen we aandacht besteden aan het unieke landschap waarbij we ook stilstaan bij enkele zeldzame planten en hopen we op een ontmoeting met Buizerd, Torenvalk, e.a. vogels.

Afspraak: vertrek om 13.00 u. met eigen wagens aan ’t Spant, Boomsesteenweg 333, Wilrijk (waarschijnlijk zijn werken aan de Bist nog niet klaar). Ter plaatse aansluiten kan, neem daarvoor contact op met Walter. Einde ter plaatse omstreeks 17.30 u.

Meebrengen: stevige wandelschoenen, verrekijker, loep, etc.

Gids: Eddy Vercammen

Leiding: Walter Van Spaendonk – 0479/98 57 77 – walter.van.spaendonk@skynet.be