Doode Bemde & beverwandeling Neerijse

Doode Bemde & beverwandeling Neerijse

Wanneer

5 mei 2018    
14:00 - 22:30

Waar

Bist afspraakplaats
Parking Bist, 2610 Wilrijk

Evenement type

NAMIDDAGWANDELING: Doode Bemde Neerijse Dikwijls bezoeken we Vlaams-Brabant niet, toch waren we hier al in 2013 en dat met dezelfde configuratie. De Doode Bemde is zowat het pareltje van de natuurgebieden langs de Dijle. Het gebied was te nat voor de landbouw; daardoor kreeg de natuur meer kansen. Nu wordt dat nog geaccentueerd door de Dijle die terug mag overstromen. Vijvers en kijkhutten, verbonden met wandelpaden, veel meer hebben we niet nodig. Zowel planten als vogels komen aan bod, en eventueel andere dieren. JeanPaul Martens, die we vroeger in de Wielewaaltijd geregeld op onze activiteiten zagen, zal ons begeleiden. De wandeling is ongeveer 5 km lang en loopt over wandelpaadjes die nat kunnen zijn, laarzen meebrengen. PAUZE: voor de picknick en de verplaatsing. AVONDWANDELING: Op zoek naar de Bevers. Bevers zijn nacht- en schemerdieren. Om kans te maken om ze te zien, moet je tussen licht en donker op de juiste plaats zijn. Jean-Paul kent de plekjes. Hij zal ons eerst begeleiden voor een wandeling door het gebied via een kijkhut om dan tegen hét juiste uur aan te komen in de “bever-kijkhut”. Onderweg verwachten we Cetti’s Zanger, IJsvogel, Grote zilverreiger, Grote gele kwik en zeker nog andere zangvogels als Nachtegaal, de zang komt nu volop op gang. De plaats van het gebeuren is het Groot Broek in Sint-Agatha-Rode.

Afspraak: vertrek met eigen wagens aan de Bist te Wilrijk om 14.00 u. (kostendelend vervoer). Dan zijn we om 15.00 u. ter plaatse aan het oud appelfabriekje (voor details bellen met Walter). Picknicken doen we in een plaatselijk cafeetje zo rond 18.00 u. Rekening houdend met een verplaatsing kunnen we de avondwandeling starten rond 19.30 u. (om aan te sluiten bellen met Walter). Einde van de activiteit ter plaatse hangt af de Bevers, maar wordt geschat op 22.30 u.

Mee te brengen: laarzen in reserve voor de namiddag, verder stevige wandelschoenen, verrekijker, telescoop, vogelgids, pick nick, zaklamp en fototoestel.

Gids en leiding: Walter Van Spaendonk – 0479/98 57 77 Jean-Paul Martens – 02/759 24 92