Vogelexcursie Lokeren + Gent

Vogelexcursie Lokeren + Gent

Wanneer

1 mei 2018    
08:30 - 17:30

Waar

't Spant afspraakplaats
Boomsesteenweg 335, 2610 Wilrijk

Evenement type

Het Molsbroek, bakermat van vzw Durme, is een natuurreservaat van zo’n 80 ha in Lokeren. Het is een moeras gebied met een grote biodiversiteit. Het staat bekend om zijn watervogels en moerasflora. Het landschap omvat naast moeras ook broekbos, rivierduintjes, rietvelden en vochtige graslanden. Het natuurgebied wordt omringd door een 4,5 km lange verharde wandeldijk vanwaar je goed naar vogels kan speuren, o.a. naar de luidruchtige Kokmeeuwkolonie. Sinds 1968 werden 235 verschillende soorten genoteerd: uitschieters zijn Geoorde fuut, Zomertaling, Waterral, Porseleinhoen, Zwartkopmeeuw, Sprinkhaanzanger, Blauwborst, enz. We zijn benieuwd welke gevleugelde vrienden we vandaag in de kijker krijgen. Na de boterhammetjes trekken we naar de Bourgoyen-Ossemeersen in de Gentse stadsrand. Deze groene oase, 220 ha groot, is één van de meest vogelrijke natuurgebieden in Vlaanderen. Dit uitgestrekt grasland- en watergebied is vooral bekend door de grote aantallen watervogels in het winterhalfjaar, waaronder vaak honderden pleisterende Kemphanen op doortrek. Het symbool van dit stedelijk natuurgebied is de Grutto, een vogel die broedt in bloemenrijke weilanden.
Een ruime vogelkijkhut aan de grote waterplas geeft zicht op een kolonie Aalscholvers en laat ons toe om zonder verstoring de meest zeldzame watervogels van dichtbij te observeren. Mits een aangenaam lenteweertje wordt dit gegarandeerd een leuke natuur-en vogeldag.

Afspraak: vertrek om 8.30 u. met eigen wagens aan ’t Spant, Boomsesteenweg 335, Wilrijk. (kostendelend 0,07 euro/km) Einde omstreeks 17.30 u. ter plaatse.

Meebrengen: picknick, verrekijker, telescoop, bij droog weer volstaan stevige wandelschoenen.

Gids: Luc Van Schoor 0494/33 63 09

Begeleiding: Marc Hofman 03/448 30 68 – 0494/56 01 07