Provinciaal domein Vrieselhof

Provinciaal domein Vrieselhof

Wanneer

6 mei 2017    
19:00 - 22:00

Waar

't Spant afspraakplaats
Boomsesteenweg 335, 2610 Wilrijk

Evenement type

De Antwerpse Voorkempen is van oudsher een streek van kasteeldomeinen, de zogenaamde ‘huizen van plaisantie’. Het Vrieselhof was één van die adelijke domeinen en werd in 1974 aangekocht door de provincie en opengesteld voor wandelaars. Het 90 ha groot gebied bestaat uit een parkgedeelte rond het kasteel met U-vormige hofgracht en vijver. Voorbij de Heidebeek, die vroeger de domeingrens vormde, ligt het Vrieselgoor, een moerassig bebost gebied dat onderhevig is aan kwel. Aan de overzijde van het Groot Schijn ligt het Goor, een laaggelegen moerassig land. Bij het Goor hoort een deel waardevol blauwgrasland. Het Groot Schijn kent in het Vrieselhof nog haar natuurlijke meanderende loop. In het stervormig aangelegde bos achter het kasteel komen veel holenbroedende vogels voor. Oude eiken en beuken oefenen een grote aantrekkingskracht uit op spechten. Hier broeden naast de Groene en de Grote bonte specht ook de Kleine bonte-, de Zwarte- en zelfs de zeldzamere Middelste bonte specht. Onder de broedvogels is Bosuil een vaste klant en Steenuil (foto) is regelmatig te zien in de graslanden langs het Schijn. Mogelijk is de Houtsnip hier ook nog een broedvogel. Luc  kon er in de jaren ’80 en ’90 enkele keren een baltsende vogel in de schemering waarnemen. De laatste lentewaarnemingen dateren al van  2011. Het is dan ook de vraag of deze schuwe bosvogel nog in het domein broedt. De kans is vrij klein dat we vanavond de Houtsnip te zien krijgen, al weet je
maar nooit. De karakteristieke baltsvlucht  is vooral bij warme lenteavonden te zien. Daarom gaan we deze keer wat later op stap tijdens een avondlijke excursie.

Afspraak: vertrek om 19.00 u. op de parking onder het viaduct aan ’t Spant, Boomsestweg 333 in Wilrijk. Einde wandeling ca. 22.00 u. te Oelegem.

Wie eventueel wil aansluiten aan het Vrieselhof verwittigt de leiding vooraf. Kostendelend rijden (0,07 euro/km)

Leiding: Joris Van Reusel en Luc Van Schoor (0494/33 63 09)

Mee te brengen: verrekijker, fototoestel, bij droog weer volstaan wandelschoenen.