Wijmeers & Paardeweide (SLOW)

Wanneer

13 mei 2017    
08:00 - 19:30

Evenement type

In de vallei van de Zeeschelde werkt de Vlaams overheid hard aan veiligheid en natuurherstel. Overstromingsgebieden worden aangelegd waarin nieuwe natuurgebieden groeien. Wij bezochten de voorbije jaren al de Polders van Kruibeke, Bergenmeersen en Paardeweide te Kalken. Nu trekken we naar de Wijmeers, een nieuw overstromingsgebied dat in 2016 werd afgewerkt. Een grote variatie in biotopen gaande van droge rivierduinen over veen- en zandplassen, poldergraslanden tot een ontpolderd gebied met slikken en schorren leveren vast en zeker mooie waarnemingen op. Dit is een low impact excursie zonder auto’s. We nemen de trein naar Schellebelle en wandelen vandaar via het voetveer naar Aard aan de andere zijde van de Schelde, een gehucht gelegen bij de Wijmeers en de Kalkense Meersen. Na de Wijmeers doorkruist te hebben nuttigen we de lunch in een Uitbergens cafeetje. Na de middag wandelen we stroomafwaarts langs de Schelde, met aan de overzijde Bergenmeersen, naar de Paardeweide. Dit gebied bestaat uit poldergraslanden (met weidevogels als grutto en Kievit) en een groot plas- en moerasgebied met tal van watervogels. Na een dorstlessend bezoek aan ’t Oud Brughuys wandelen we verder naar het station van Schoonaarde.

Afspraak: vertrek om 8.00 u. in Berchem-station !  We nemen de trein naar Schellebelle. Vandaaruit maken we een wandeling van minimaal 12,5 km en maximaal 15 km om in Schoonaarde de trein terug naar Antwerpen te nemen. Aansluiten in andere stations (Sint-Niklaas, Lokeren, Gent) is mogelijk. Neem hiervoor contact op met Wim Mertens. Einde om 19.19 u. in Berchem station. Deelnameprijs is  de prijs van de treinrit, te betalen de dag zelf. Dat is 7,40 EUR pp in geval van een groepsticket (+15 inschrijvingen), zoniet is het 10.80 EURpp (prijzen onder voorbehoud van wijzigingen door NMBS). Verplicht inschrijven bij Wim Mertens vóór 5 mei.

Meebrengen: picknick, verrekijker, telescoop (als je die een hele dag kunt dragen). Goede wandelschoenen, we wandelen over goed begaanbare paden en wegen, maar bij nat weer mogelijk wel plassen. Regenkledij.

Leiding en gids: Wim Mertens – 0499/58 99 16   –   wim.a.mertens@proximus.be