Wandeling Pikhakendonk

Wanneer

14 mei 2017    
13:10 - 16:30

Waar

Bist afspraakplaats
Parking Bist, 2610 Wilrijk

Evenement type

Het gebied langs de Dijle, aan de overkant van Rijmenam bestaat uit een brede strook vochtige graslanden. Ze gaan vrij plots over in een zandige, beboste donk van Grove den en zuur eikenbos: Pikhakendonk. Pikhagen is een verwijzing naar Sleedoorn en Wegedoorn die in het gebied te vinden zijn. Vooral de afwisseling tussen zeer droge en zeer natte biotopen, de uitzonderlijke rijkdom aan zeer oude houtkanten en het voorkomen van zeldzame graslandvegetaties (met o.a. Grote pimpernel) geeft het gebied een uitzonderlijke natuurwaarde. Bedoeling is hier ook het Pimpernelblauwtje aan te trekken. Een deel van dit gebied zal, in samenhang met de geplande Sigma-werken, naar wetlands getransformeerd worden. Ook wil men Kamsalamander introduceren. Die diende immers uit de Oude Dijle-arm bij het Zennegat Mechelen gered te worden.

Afspraak: we vertrekken om 13.10 uur aan de Bist te Wilrijk (kostendelend vervoer). Wie rechtstreeks naar daar wil gaan wordt om 14.00 uur verwacht aan de parking bij de kerk van
Rijmenam. Einde van de wandeling is voorzien rond 16.30 uur ter plaatse.

Mee te brengen: fototoestel, loepje, verrekijker, veldgidsen, aangepast schoeisel en aangepaste kledij naar de weersomstandigheden.

Gidsen: Sonja Deneve en Jean- Marie Vanhove

Leiding: Lucy de Nave – 03/237 99 52 – 0485/71 73 48   (GSM is enkel op de dag zelf bereikbaar)