AFGELAST: Halsbandparkiettelling

AFGELAST: Halsbandparkiettelling

Wanneer

14 november 2020    
16:30 - 18:30

Waar

Kielpark
St-Bernardsesteenweg tegenover St. Catharina kerk, Antwerpen

Evenement type

Halsbandparkieten zijn voor de ene een welkome exotische verschijning in onze parken en tuinen en voor andere een krijsende vervelende vogel die onze inheemse avifauna bedreigd. Wie had ooit kunnen denken dat de toen in 1974 vrijgelaten Halsbandparkieten uit het Melipark in Brussel zo snel in aantal zouden toenemen. Het gebrek aan natuurlijke vijanden en de zachte winters speelden in de kaart van deze fruit- en zaadetende vogels. Maar ook met hun imposante verschijning (bek) en het leven in luidruchtige groepjes maakt dat zij stand kunnen houden en territoria kunnen opeisen ten nadele van onze inheemse zaadeters en holenbroeders zoals spechten, Boomklevers en Kauwen.

Om de impact van deze snel oprukkende vogels op ons milieu beter te kunnen inschatten zijn er momenteel verschillende studies bezig. Hiervoor is het belangrijk om hun aantallen, verspreiding en aangroei goed in kaart te brengen. Dit gaat het beste door hun gekende slaapplaatsen te monitoren, en nieuwe slaapplaatsen op te sporen.

Alle info over nieuwe slaapplaatsen is welkom via mail: ardea@hobokensepolder.be Op vraag van Natuurpunt Studie heeft ARDEA zich geëngageerd om mee te werken om de grootte van de Halsbandparkieten populatie in kaart te brengen. Een van de gekende slaapplaatsen in onze regio is het Kielpark. Door 2x per jaar op deze slaapplaats een telling uit te voeren, één in het begin van het jaar en de andere op het einde van het jaar, krijgen we toch een beter beeld over het broedsucces van deze exoten.

Op zaterdag 14 november 2020 organiseert ARDEA een slaapplaatstelling in het Kielpark waar we al enkele jaren de Halsbandparkietslaapplaats monitoren met steeds toenemende aantallen. Iedereen is welkom om die avond mee te tellen. En misschien krijg je ook andere kleurvarianten te zien zoals de Blauwe en of Gele halsbandparkiet die we bij vorige tellingen hebben kunnen waarnemen Of wie weet krijgen we wel een Alexanderparkiet en/of een Monniksparkiet te zien.

Afspraak: om 16.30 u. aan de hoofdingang van het Kielpark, St-Bernardsesteenweg, Antwerpen-Kiel (tegenover de kerk). Aanmelden voor 5 november via mail naar ardea@hobokensepolder.be of telefonisch bij Walter, want in geval van slecht weer wordt deze telling verplaatst naar een ander moment.

Meebrengen: wandelschoenen en verrekijker.

Gids/leiding: Walter De Weger – 0495/23 77 10