vallei van de Viroin: orchideeën en vlinders

vallei van de Viroin: orchideeën en vlinders

Wanneer

16 juni 2024    
08:00 - 21:00

Waar

Bist afspraakplaats
Parking Bist, 2610 Wilrijk

Evenement type

Vandaag trekken we naar jaarlijkse gewoonte naar de Viroinvallei en bezoeken we een aantal vindplaatsen van typische kalkplanten. En natuurlijk staan orchideeën vandaag hoog op het verlanglijstje. De streek herbergt een aantal fossiele koraalheuvels die echte pareltjes zijn op het gebied van kalkflora, met Pyreneese ooievaarsbek, wilde weit, verscheidene orchideeën (o.a. de mooie hommelorchis) en vele, vele andere. Deze warmteminnende flora, zoals het slangenkruid, trekt natuurlijk ook veel insecten en in het bijzonder vlinders aan. We proberen dus de twee te combineren en gaan op zoek naar de grote weerschijnvlinder en de grote parelmoer en, wie weet, een koningspage. Het wordt dus een dag met van alles wat.

We herhalen deze wandeling jaarlijks omdat we merken dat zowel orchideeën als vlinders heel erg variëren in soorten en aantallen tussen de jaren. Vorig jaar bv. stonden bokkenorchissen en hondskruid mooi in bloei maar lieten vlinders het echt wel afweten. Bovendien zijn we door de Europese verkiezingen een weekje later op pad. De langste dagen van het jaar zijn aangebroken, dus tijd voor een lange, maar rustige, excursie. We keren daarom pas na de avondpicknick terug naar huis waardoor we lang kunnen genieten en ook het verkeer wat vermijden. We wandelen in totaal ongeveer 10 km op een ganse dag.

Afspraak: we komen samen op de Bist te Wilrijk waar we om 8u. stipt vertrekken. We zijn terug rond 21u. en kostendelend vervoer wordt gestimuleerd.

Meebrengen: wandelschoenen, verrekijker, picknick en drinken voor ’s middags en ’s avonds want we eten 2x buiten in de vrije natuur.

Gids/Leiding: Hugo Waeterschoot – hugo.waeterschoot@scarlet.be – 0477/33 23 30