Sint-Pietersberg

Sint-Pietersberg

Wanneer

1 juni 2024    
08:00 - 20:00

Waar

Bist afspraakplaats
Parking Bist, 2610 Wilrijk

Evenement type

De Sint Pietersberg, een grote kalkheuvel pal naast de Maas, strekt zich uit van Maastricht tot EbenEmael. Vandaag verkennen we zowel het Belgische als het Nederlandse deel. Eben-Emael, het zuidelijkste deel van deze kalkheuvel, is gericht naar het zuid-oosten: warm en droog dus en ideaal voor heel wat warmteminnende planten en insecten. Na een afdaling van een 100 m langs een oude geologische breuklijn lopen we op oude opgespoten gebieden langs het Albertkanaal. Je kan je hier aan heel wat orchideeën verwachten, afhankelijk van het weer in grote aantallen… en “veel” is zelfs een “understatement”. Vooral het soldaatje, de bosorchis en de grote keverorchis komen hier veel voor. Een bijzonder door de mens gecreëerd milieu. We nuttigen onze picknick met zicht op het Albertkanaal.

Nadien rijden we een 10 tal kilometer noordwaarts naar Nederlands Kanne. Daar hebben we een erg mooie landschapswandeling gepland, met een eeuwenoude holle weg achter het kasteel van Kanne als vertrekplaats. Onderweg komen we de mergelgroeve tegen en keren terug via de grenslijn op de Sint-Pietersberg. Totale wandelafstand: 10 km op een volledige dag.

Afspraak: het is lang licht en we rijden op zaterdag om aan de verkeersdrukte te ontsnappen. Daardoor kunnen we de dag iets langer maken zodat we rustig alles fijn kunnen bekijken. We vertrekken om 8u. aan de Bist te Wilrijk (we parkeren de wagens die blijven staan een beetje verder) en zijn daar terug tegen 20u. We gaan zeker trachten de wagens goed te vullen (kostendelend vervoer). Het zou fijn zijn als eventuele chauffeurs zich voorafgaandelijk kunnen melden op hugo.waeterschoot@scarlet.be  Het is 110km rijden maar wel erg vlot bereikbaar.

Meebrengen: wandelschoenen, 2 x picknick (en drinken)

Gids/Leiding: Hugo Waeterschoot – hugo.waeterschoot@scarlet.be – 0477/33 23 30