AFGELAST: Winter- & lentevogels

AFGELAST: Winter- & lentevogels

Wanneer

15 maart 2020    
08:30 - 12:30

Waar

't Spant afspraakplaats
Boomsesteenweg 335, 2610 Wilrijk

Evenement type

In de eerste maanden van het jaar treden de Molenbeek en de Kleine beek, die door het Viersels gebroekt meanderen, vaak buiten hun oevers. Hierdoor ontstaan grote ondiepe plassen in de beemden, die wintergasten zoals Pijlstaart, Smient en Grote zilverreiger aantrekken. Rond half maart krijgen deze soms het gezelschap van doortrekkende steltlopers zoals Kemphaan, Tureluur of Grutto; met wat geluk laten zich dan ook de eerste lentebodes zoals Tjiftjaf, Blauwborst en Zomertaling al horen of zien.

Welke vogels we tijdens onze rondwandeling van ca. 5 km zullen ontdekken hangt uiteraard mee af van het weer in de voorgaande dagen, maar met enkele ervaren vogelspotters erbij zal er weinig aan de verrekijkers en telescopen ontsnappen. Tussendoor genieten we van het mooie landschap en de eerste tekenen van de naderende lente, terwijl de gids je bijpraat over de recente evolutie van het natuurgebied.
Rubber laarzen of ander hoog waterdicht schoeisel zullen waarschijnlijk nodig zijn als je het pad langs de Molenbeek met droge voeten door wil komen.

Afspraak: Vertrek met eigen wagens (kostendelend) om 8.30 u onder het viaduct aan ’t Spant, Boomsesteenweg 333 te Wilrijk. Aansluiten kan ook tegen 9.00 u aan de kerk van Viersel (Beemdstraat), mits de gids hiervan te verwittigen. Einde ter plaatse rond 12.30 u.

Mee te brengen: Verrekijker, telescoop, ev. vogelgids en fototoestel.

Leiding: Joris Van Reusel – 0486/ 83 62 34

Gids: Rudy Van Cleuvenbergen – 03/ 464 05 57 (‘s avonds) of rudy.vancleuvenbergen@skynet.be