AFGELAST: Halsbandparkietentelling

AFGELAST: Halsbandparkietentelling

Wanneer

14 maart 2020    
18:00 - 18:45

Waar

Kielpark
St-Bernardsesteenweg tegenover St. Catharina kerk, Antwerpen

Evenement type

De Halsbandparkiet wordt vandaag de dag meer en meer waargenomen in onze regio. Deze in 1974, samen met de Alexanderparkiet en de monniksparkiet, uit het MELI park in Brussel vrijgelaten groene en lawaaierige exoot verovert meer en meer de parken en tuinen in onze regio. De Alexanderparkiet en de Monniksparkiet hebben een kleine populatie ontwikkeld in het Brusselse gewest. Voor de ene is het een prettige ontmoeting, maar voor de tuinliefhebber met fruitbomen is hij een minder graag gezien gast. Want deze fruit en zaad etende exoten kunnen voor heel wat overlast zorgen. Hij is ook meer en meer een geduchte concurrent geworden voor onze inheemse zaadeters. Want met hun imposante verschijning (bek) en in luidruchtige groepjes worden de meestal kleinere inheemse vogels verjaagd.

We zijn nu zeer benieuwd of de spectaculaire toename van Halsbandparkieten die we in november 2019 konden vaststellen (een verdubbeling van het aantal ten opzichte van maart 2019) bevestigd kan worden of wie weet nog toegenomen is. Vandaag organiseert ARDEA een slaapplaats telling in het Kielpark waar we al enkele jaren de Halsbandparkietslaapplaats monitoren met steeds toenemende aantallen.

Iedereen is welkom om die avond mee te tellen. En misschien krijg je ook andere kleurvarianten te zien zoals de gele halsbandparkiet die we op 16 nov 2019 hebben kunnen waarnemen. Of wie weet krijgen we wel een Alexanderparkiet en/of een Monniksparkiet te zien.

Aanmelden gewenst voor 10 maart via mail naar ardea@hobokensepolder.be, of telefonisch via Walter, want in geval van slecht weer wordt deze telling verplaatst naar een ander moment.

Meebrengen: wandelschoenen, verrekijker

Gids: Walter De Weger – 0495/23 77 10