Herfstvogels & Waterpiepers in de HP

Herfstvogels & Waterpiepers in de HP

Wanneer

25 november 2018    
14:30 - 18:00

Waar

Hobokense polder, parking United Caps
Schroeilaan 15, 2660 Hoboken

Evenement type

Excursie met telling van bijzondere wintergasten in moerasgebied

November is niet meteen de topmaand voor vogelaars. De trek naar het zuiden is ver over zijn hoogtepunt en voor de winterganzen is het nog net te vroeg. Gelukkig zijn er de herfstvogels: de te late zomer- en te vroege wintergasten! Tijdens deze excursie in de Hobokense Polder gaan we op zoek naar zang- en watervogels die rondzwerven of bleven plakken, die te traag trekken, er vroeg bij zijn om hier de winter door te brengen of net heel typisch zijn voor deze periode. Sinds enkele jaren worden tijdens de winter de Waterpiepers geteld die overnachten in de rietkragen en wilgenbosjes van de Hobokense Polder. De Waterpieper is een eerder onopvallende zangvogel die broedt in berggebieden in Zuid-Europa en de Alpen, en ’s winters trekt naar lagergelegen gebieden. De slaapplaats in de Hobokense Polder is dus een vrij bijzonder fenomeen, en is daarom goed op te volgen.
Op het einde van de wandeling, omstreeks 16.30 u., vallen in deze periode de Waterpiepers met bosjes uit de lucht. We trachten zicht te krijgen op hun aantallen en vliegroutes om de evolutie van de Hobokense winterpopulatie te kennen. Hoe gaan we te werk? We tellen liefst simultaan met meerdere kleine teams van twee à drie waarnemers op verschillende plekken in de Hobokense Polder. Er is bij elk team een ervaren ‘kenner’, via gsm houden ze onderling contact om de slaaptrek te kunnen volgen. De teams verzamelen rond 18 u. en delen hun waarnemingen. Aanmelden vooraf per mail (ardea@hobokensepolder.be) is nodig, om de teamwerking te kunnen organiseren. Bij slecht weer kan deze telling worden uitgesteld naar een latere datum.

Afspraak: 14.30 u. aan de ingang van Hobokense Polder aan de Schroeilaan te Hoboken, achteraan de autoparking van be drijf United Caps. We eindigen hier rond 18.00 u.

Gids: Luc Van Schoor 0494/33 63 09

Meebrengen: verrekijker, warme kledij, laarzen of waterdicht schoeisel, schrijfgerief.