Slaapplaatstelling Halsbandparkieten

Slaapplaatstelling Halsbandparkieten

Wanneer

24 november 2018    
16:15 - 18:00

Waar

Kielpark
St-Bernardsesteenweg tegenover St. Catharina kerk, Antwerpen

Evenement type

Niemand kijkt nog op wanneer een lawaaierig groepje halsbandparkieten neerstrijkt in een park of een tuin met vruchtdragende bomen en struiken. Zo ingeburgerd is deze exoot geworden. Wat de inpact van deze vogels op onze inheemse holenbroeders en vruchteneters heeft is nog niet duidelijk . Ook de economische schade bij de fruittelers dat deze parkieten kunnen berokkenen is nog niet in kaart gebracht. Maar dat ze zich zeer snel vermeerderen door gebrek aan natuurlijke vijanden hier, is wel al opmerkelijk.
Bij onze eerste telling van hun slaapplaats in het Kielpark op 19 november 2016 hadden we 31 exemplaren. En bij de laatste telling op 23 maart dit jaar konden we al 112 vogels waarnemen en dit nog voor hun broedseizoen begonnen is. Om deze snelle evolutie verder op te volgen organiseert ARDEA op zaterdag 24 november een volgende slaapplaatstelling in het Kielpark. Het is telkens een spectaculaire en luidruchtige bedoening om deze vogels vanuit alle richtingen te zien toekomen.

Daarom een zeer warme oproep om met zoveel mogelijk waarnemers daar aanwezig te zijn.

Afspraak: om 16.15 u. aan de hoofdingang van het Kielpark, St. Bernardsesteenweg Antwerpen Kiel tegenover de parking van de St Katharina kerk. Einde voorzien rond 18 uur. Graag aanmelden voor 19 november via mail naar ardea@hobokensepolder.be, of telefonisch via Walter, want in geval van slecht weer wordt de telling verplaatst naar een andere datum.

Gids: Walter De Weger – 0495/23 77 10