Cursussen

Zuidrand Antwerpen

Afgelopen


Determinatiecursus paddenstoelen voor beginners (najaar 2020)

Deze cursus richt zich tot beginners om hen wegwijs te maken in deze grote soortengroep. Op het einde van de lessenreeks kunnen de deelnemers enkele soorten in het veld herkennen, de hoofdkenmerken van enkele belangrijke paddenstoelengroepen beschrijven en de determinatiekenmerken benoemen. De cursus start met een theorieles op donderdagavond 3 september. Aan de hand van een PowerPoint-presentatie zullen naast een algemene inleiding ook de specifieke termen al een eerste maal aan bod komen. Normaal gezien vindt deze plaats in het leslokaal De IJsvogel (Fort7) te Wilrijk.

Nadien volgen 6 excursies tussen begin september en eind oktober, op zaterdagvoormiddag in verschillende gebieden rond het Antwerpse. Telkens zal er door een verschillende, ervaren gids in detail besproken worden wat er op dat ogenblik in het gebied zal gevonden worden. De gidsen werken met de determinatiesleutel ‘Sleutelen met fungi’ van Hans Vermeulen, Natuurpunt CVN. Geïnteresseerde deelnemers kunnen dit vrijblijvend aankopen bij Natuurpunt, https://winkel.natuurpunt.be/sleutelen-met-fungi. De lessenreeks wordt beëindigd met een 8e les ‘initiatie in de paddenstoelenmicroscopie’ te Wilrijk, dit om aan te tonen waarom niet élke paddenstoel in het veld tot op soortnaam kan bepaald worden.

Praktisch: de theorieles wordt in de IJsvogel op Fort 7 gegeven door Lieve Deceuninck op donderdag 3 september van 19.30 u. tot 22.00 u. De daaropvolgende zes excursies en de afsluitende praktijkles vinden plaats op zaterdagvoormiddag 5/9-19/9-26/9-3/10-10/10-31/10 en 7/11. De afspraakplaats voor elk gebied wordt tijdig aan de deelnemers meegedeeld. Op de theorieavond kunnen de deelnemers eventueel onderling afspreken om kostendelend samen te rijden.

Vliegenzwam © Niels Schild

Inschrijving: het aantal inschrijvingen is beperkt tot 15 personen. Mail naar nicole.boussemaere@gmail.com (of bel 0494/71 59 32) om te vernemen of er nog plaats is. Bij een positieve reactie betaalt u meteen het inschrijvingsbedrag voor deze cursus door € 48/persoon over te schrijven op de rekening van Natuurpunt Zuidrand Antwerpen BE02 9799 7675 4740 Legerstraat 40 te 2610 Wilrijk. Bij ontvangst van uw betaling volgt een mailbevestiging.

Coördinatie: Lucy de Nave (lucy.denave@gmail.com – 03/237 99 52) en Lieve Deceuninck