AFGELAST: SOS weidevogels & zwaluwen

AFGELAST: SOS weidevogels & zwaluwen

Wanneer

1 juni 2020    
08:30 - 15:00

Waar

't Spant afspraakplaats
Boomsesteenweg 335, 2610 Wilrijk

Evenement type

Dat het slecht gaat met de akker- en weidevogels is alom bekend. Het typische kleinschalige boerenland verdwijnt als sneeuw voor de zon, en wat nog als landbouwgebied over blijft verschraalt, verdroogt, verarmt. Veldleeuweriken, Huis- en Boerenzwaluwen, Grauwe gorzen,…: waar vind je ze nog? Hebben we binnenkort de laatste broedende Kievit in onze regio geteld? Al enkele jaren trekken we er met de vogelwerkgroep al fietsend op uit om een stand van zaken op te maken in de Antwerpse zuidrand, daar waar het dichte stadsweefsel uitrafelt en flarden van weilanden en akkers zich nog tussen verkavelingen, industrieparken en golfterreinen bevinden. Op het eerste zicht een mager landschap voor de natuur en de weidevogels. Maar levert deze combinatie ook niet heel wat voordelen, zoals nieuwe voedselbronnen en nestplaatsen en beperkte predatie? Schuilen er in deze omgeving toch nog kansen voor heel wat bedreigde soorten? Is de Scholekster misschien de nieuwe ster van onze weiden? Nieuwsgierig trekken we op ontdekkingstocht, maar tevens hanteren we de waarnemingen om stevig aan de alarmbel te trekken bij het lokaal beleid. En om grondeigenaars, boeren, pachters en beheerders te motiveren om aan vogelvriendelijke landbouw te gaan doen. Het kàn dus heel wat verschil maken om hier aan mee te werken!

We observeren tijdens een fietstocht van ca 20 km die leidt naar bekende en minder bekende plekjes in ons gehele werkingsgebied (en een beetje daarbuiten). Traditioneel vertrekken we in Wilrijk met hopelijk nog steeds enkele Boerenzwaluwkolonies. Dit jaar ontdekken we ook de gemeenten Edegem en Hove, waar zeker heel wat potenties voor weidevogels zijn.

Afspraak: om 8.30 uur vertrek aan ’t Spant, Boomsesteenweg 333, Wilrijk. We fietsen op een rustig tempo tot ca 15 uur met onderweg een halte bij een hoevecafé om iets te nuttigen of te picknicken.

Meebrengen: fiets in goede staat, gepaste kledij, verrekijker, picknick.

Inschrijven gewenst via mail aan ardea@hobokensepolder.be.

Coördinatie: Joris Van Reusel – 0486/83 62 34