Ardeense vogelklassiekers

Ardeense vogelklassiekers

Wanneer

16 september 2017    
07:00 - 19:30

Waar

't Spant afspraakplaats
Boomsesteenweg 335, 2610 Wilrijk

Evenement type

Voor vogelaars vormen de Oostkantons één van de beste gebieden om typische Ardeense vogels te zien. Vogels die in Vlaanderen en Nederland zeer zeldzaam zijn komen hier voor. De Ardennen hebben een apart klimaat door de hogere ligging. Dit zorgt voor totaal andere landschappen en heel wat andere of ginds talrijker voorkomende vogelsoorten. Denken we maar aan soorten als Korhoen, Hazelhoen, Grijskopspecht, Taigaboomkruiper, Notenkraker, Waterspreeuw, Ruigpootuil, Oehoe, Rode en Zwarte wouw, Zwarte ooievaar, Klapekster en Raaf. Gezien het late zomertijdstip, het feit dat sommige soorten echt zeldzaam zijn (vb Grijskopspecht) en andere, zoals de genoemde uilensoorten, overdag zelden te observeren zijn, gaan we op zoek naar enkele typische soorten:
– de prachtige Rode wouw komt vanaf de lente tot het eind van de zomer in het gebied voor.
– de Notenkraker is een echte specialiteit van de Hoge Ardennen, waar hij in de uitgestrekte fijnsparrenbossen voorkomt. Deze ietwat geheimzinnige vogel doet zich vanaf september te goed aan hazelnoten.
– de Waterspreeuw is hier geen zeldzame soort maar je moet hem wel weten te vinden. Het is de énige Europese zangvogel die onder water zwemt.
– de Grote gele kwikstaart is vooral te vinden langs de wat grotere beken, riviertjes en rivieren.
– de Zwarte ooievaar is één van de topsoorten en specialiteiten van het zuiden maar leeft meestal erg teruggetrokken. Tijdens de najaarstrek die meestal vanaf dit tijdstip start is hij vaak wat minder schuw.
Daarenboven kan je hier ook typische bosvogels waarnemen als Taigaboomkruiper, Appelvink, Kruisbek, Vuurgoudhaantje en Glanskopmees, om er maar enkele te noemen. Het is haast onbegonnen werk om al deze soorten tijdens één dagexcursie te spotten. We zijn dan ook geen soortenjagers maar trachten wel enkele van deze Ardeense klassiekers op te sporen. De natuurpracht vinden we terug in de gevarieerde glooiende landschappen met soms uitgestrekte bossen, veengebieden en klaterende rivieren. Het programma en het traject van deze speciale Ardeense vogelklassieker wordt afhankelijk van de voorbereiding samengesteld door de gids en begeleiders.
Afspraak : wie mee wil, verwittigt vóór 10 sept. Walter Van Spaendonk, 0479/98 57 77. Meldt hem eveneens of je al dan niet zelf rijdt en of je vóór de terugreis ter plaatse iets wenst te eten. Vertrek om 7 u. aan ’t Spant, Boomsesteenweg 333, Wilrijk. Kostendelend rijden (0,07 eur/km). We eindigen de excursie ter plaatse rond 19.30 u., maar je kan aansluitend iets eten als je dat wenst.
Mee te brengen : verrekijker, telescoop, fototoestel, picknick, drankje, stevige wandelschoenen en passende kledij.
Gids: Luc Van Schoor – 0494/33 63 09
Begeleiding: Walter Van Spaendonk – 0479/98 57 77
Marc Hofman
Joris Van Reusel