Broek De Nayer

Broek De Nayer

Wanneer

15 mei 2022    
08:00 - 12:00

Waar

't Spant afspraakplaats
Boomsesteenweg 335, 2610 Wilrijk

Evenement type

Broek De Naeyer is een Provinciaal natuurgebied van 66 ha, omgeven door de Rupel en een oude kanaalarm van het Zeekanaal Antwerpen-Brussel, waar unieke flora én vooral fauna terug te vinden is. Zowel waterpartijen als bosgebied maakt dat er veel biodiversiteit is. Het betreft een gebied met veel vijvers, die vijvers ontstonden door in de 18de eeuw aan turfontginning te doen. In de 19de en 20ste eeuw legde papierfabriek De NAEYER bezinkingsbekkens aan en loosde via de fabrieksloop afvalwater in de Rupel. Het was ook een voormalige stortplaats voor industrieel afval. In het slib van de vijvers zitten nog zware metalen waardoor de vis niet eetbaar is.

Deze industriële site vormt nu een waar paradijsvoor watervogels. Zo is er namelijk een broedkolonie van Aalscholvers, één van de grootste kolonies in Vlaanderen met meer dan 100 nesten. Op de site zijn er 2 vogelkijkhutten waar je de talrijke vogels kan bekijken. Tijdens de trekperiode kan je ook de Grote zilverreigers spotten. Nachtegaal, Blauwborst, Rietzanger zijn er trouwe gast. Wie er een dag van wil maken kan bv. steeds nadien nog naar het provinciaal domein De Schorre.

Inschrijven: via ardea@hobokensepolder.be (met vermelding van Broek De Nayer, uw naam, aantal personen, gsmnummer en emailadres).

Afspraak: vertrek met eigen wagens om 8 u. (kosten delend vervoer 0.07 euro/km) onder het viaduct van de Boomsesteenweg 333, Wilrijk (ter hoogte van het ’t Spant) Of na verwittigen aan de Heindonkstraat 33, 2830 Willebroek (zijstraat Oostvaartdijk).

Meebrengen: laarzen aangeraden of waterdicht schoeisel, aangepaste kledij, verrekijker, telescoop.

Gids/leiding: Eddie Schild 0498/73 60 77 of vwg.ardea@gmail.com (enkel voor meer info).
Honden zijn niet toegelaten op onze excursies