Bustocht Hoge venen – Malchamps

Wanneer

10 september 2022    
07:30 - 19:00

Waar

Bist afspraakplaats
Parking Bist, 2610 Wilrijk

Evenement type

Het hoogveengebied van Malchamps is gelegen halverwege tussen Francorchamps en Spa. Het gebied is uniek en wordt gekenmerkt door talloze Pfalsen (soort pingo’s) met een prachtige hoogveenflora (en fauna). Midden deze poelen die ontstaan zijn op het einde van de laatste ijstijd hebben zich zeldzame planten ontwikkeld op de bulten van het hoogveen, zoals Veenbes, Zonnedauw, Lavendelheide. Kwetsbaar maar o… zo mooi. Maar ook de pingoranden zijn bijzonder interessant met de Beredruif, Stippelvaren en andere planten die eigenlijk nog restanten zijn van de laatste ijstijd. Ook Beenbreek, Rode bosbes… en ga zo maar door, komen in het gebied veelvuldig voor.

Midden september zijn ook de hazelnoten rijp waardoor de Notenkraker zich al eens wat makkelijker (en soms erg luidruchtig) laat zien en de laatste libellen de boomvalken bekoren. Je merkt het ,een uitzonderlijk gebied dat gelukkig beschermd bleef doordat het het voedingsgebied vormt voor de bronnen van Spa Monopole.

Ik verzeker je, je zal in België moeilijk een mooier stuk hoogveen van vlakbij kunnen bewonderen. Ondanks dat we in totaal een 10-tal km wandelen (op een ganse dag) is deze dagtocht niet moeilijk omdat we meer dan de helft van de dag over comfortabele knuppelpaadjes lopen, letterlijk scheerlings langs en af en toe zelfs dwars over pingo’s lopen. Een ideale gezinsuitstap dus (ook voor jongeren).

Meebrengen: het is en blijft hoogveen wat betekent dat laarzen absoluut noodzakelijk zijn als het geregend zou hebben in de periode ervoor. Hopelijk valt het weer mee want we eten ‘s middags onze boterhammen buiten op, al kunnen we wel wat schuilen als het moet. Picknick (incl. drank), een verrekijker en eventueel veldgidsen neem je dus best ook mee.

Vervoer: aangezien het druk kan zijn gaan we met de autocar op zaterdag om lange files te vermijden waarbij we het aantal deelnemers beperken tot max 28. Vandaar dat we de prijs iets moeten optrekken naar 25 €/persoon of max 65 € / gezin. Je krijgt er dan ook een fantastische en lange dag voor in de plaats. Storten op rek. n° BE02 9799 7675 4740 van Natuurpunt Zuidrand met vermelding van je naam, aantal deelnemers en tel. We vertrekken om 07.30 u. aan de Bist te Wilrijk waar je ons rond 19 u. terug mag verwachten.

Gids: Hugo Waeterschoot – hugo.waeterschoot@scarlet.be – 03/455 22 12