De Wissen en de Ziepbeekvallei

De Wissen en de Ziepbeekvallei

Wanneer

8 juni 2019    
08:00 - 17:00

Waar

't Spant afspraakplaats
Boomsesteenweg 335, 2610 Wilrijk

Evenement type

De Wissen (Stokkem Limburg) en de Ziepbeekvallei (Lanaken)

In het verre Limburg liggen er aan de Maas enkele prachtige natuurgebieden met een grote diversiteit aan vogelsoorten. Een van de mooiste gebieden, zowel fotografisch als wat vogelsoorten betreft is wel “De Wissen” in Stokkem. Het is een waterrijk gebied, maar er zijn ook loofbomen die een goede schuilplaats vormen voor zomertortel, verschillende rietzangers en spotvogels. Op het water vind je dan weer heel
wat watervogels. De plaatselijke gids zal ons allicht de mooiste plekjes van het gebied tonen. Picknicken doen we in het bezoekerscentrum De Wissen. Na de middag zal dezelfde gids ons rondleiden in zijn eigenste gebied, namelijk de Ziepbeekvallei, dat een deel uitmaakt van het Hoge Park van de Kempen. Dit is een heel ander biotoop (meer heide) zodat we op dezelfde dag twee heel diverse gebieden leren kennen.
De Ziepbeekvallei bestaat uit een mozaïek van gagelstruwelen, droge en vochtige heide, elzenbroekbossen, moerassen, vennen en vijvers. Ze is omzoomd door hoge landduinen, die grotendeels beplant zijn met naald-en loofbossen. Het gebied is ook bekend voor zijn rijke insectenfauna. In de namiddag gaan we ons dus meer toespitsen op planten en insecten. Totaal te wandelen afstand: rond de 8 km.

Afspraak: om 8 u. te Wilrijk, ’t Spant, Boomsesteenweg 333. Kostendelend vervoer. Einde voorzien rond 17 u. ter plaatse.

Meebrengen: picknick, veldgidsen, verrekijker

Gids: Laurent Louwies (plaatselijke gids)

Leiding: Herman Van den Reeck – herman.vandenreeck@skynet.be

03/457 33 88 of mobiel : 0476 46 62 53