Excursie S.O.S. Gierzwaluw

Excursie S.O.S. Gierzwaluw

Wanneer

30 juni 2019    
19:30 - 22:00

Evenement type

foto: Maarten Mortier

Het is een traditie aan het worden bij meerdere Natuurpuntafdelingen om de grote vakantie in te zetten met een speciale Gierzwaluw-wandeling. Immers op dit moment van de zomer zijn de Gierzwaluwen het actiefst. Ze hebben volop jongen te voeden en vliegen dus permanent rond om voldoende insecten te vangen. Tot voedselbolletjes verwerkt brengen ze die tijdens een kort blitzbezoek aan hun nest bij hun jongen. Zo’n bezoek duurt amper enkele seconden. Dat is wel het moment om de broedplaatsen van de nog resterende Gierzwaluwen te herkennen, wat dan weer het begin is van een mogelijke bescherming (bijvoorbeeld het preventief informeren). Omdat we ook in de randstedelijke ARDEA-zone nog wel wat van die prachtige Gierzwaluwen in de toekomst willen zien, gaan we vandaag ook bij ons op zoek naar de Gierzwaluwen in de Tentoonstellingswijk en omgeving op het Kiel. De vele grote, hoge en oude gebouwen lenen er zich goed toe om als nestplaatsen door Gierzwaluwen te worden gebruikt. Vinden we nestplaatsen, of misschien zelfs een kolonie? Kom mee op onderzoek!
Uiteraard geven we al wandelend heel wat uitleg over Gierzwaluwen. Ondertussen genieten we volop van de luchtacrobatie van deze vogels en analyseren we hun gedrag. Waarom krijsen ze zo hard? Waarom vliegen ze in groepen? Zijn er al jonge vogels actief? Hopend op een mooie zomeravond, wordt dit vast een fijne natuur-in-de-stad-beleving. En wie weet krijgen we er nog enkele Kielse Slechtvalken bij…
De wandeling is ca 5 km, op een zeer rustig tempo. Al naargelang de waarnemingen onderweg kan de wandeling worden ingekort. Breng zeker een verrekijker mee als het kan, maar dat is niet noodzakelijk!

Afspraak: om 19.30 u. aan de Jan De Voslei, ter hoogte van de parking voor de Christus Koning Kerk, Antwerpen – Kiel. Einde omstreeks 22 u. op deze plaats.

Leiding: Joris Van Reusel – 0486/83 62 34

Wim Stappers

Eddie Schild