AFGELAST: Lezing meeuwenonderzoek

AFGELAST: Lezing meeuwenonderzoek

Wanneer

24 november 2020    
20:00

Waar

CC Moretus
CC Moretus Berkenrodelei, 2660 Hoboken

Evenement type

In Noorwegen viert men feest als de meeuwen weer terug zijn uit hun overwinteringsgebieden. Het begin van de lente kondigt zich immers aan. Bij ons zijn veel mensen ze liever kwijt dan rijk. Meeuwen zorgenvoor overlast en schade, vallen mensen aan en bevuilen onze stedelijke omgeving. Meeuwen laten niemand koud, maar slechts weinigen kennen ze echt goed. Daarom richtte Ardea in 2019 een (succesrijke) meeuwencursus in, vooral gericht op determinatie. In het zog daarvan bieden we nu een lezing van Vlaanderens meeuwenspecialist Eric Stienen aan. Opnieuw een kans om je meeuwenkennis aan te scherpen!

Dr. Eric Stienen is als coördinator Zeevogelteam verbonden aan het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) waar hij verantwoordelijk is voor het onderzoek naar zeevogels en andere vogels die graag langs onze kust vertoeven. Broedende zeevogels zijn Erics specialiteit. Al bijna dertig jaar volgt hij het wel en wee van tot de verbeelding sprekende kustbroedvogels zoals de Visdief en de Grote stern. Zowel op de meest prachtige onbewoonde eilanden als in drukke havengebieden zoals in Zeebrugge. Ook minder charismatische soorten als meeuwen boeien hem mateloos. Eric onderzoekt hun trekgedrag, de hofmakerij, het opvoeden van hun kroost en de interactie met de mens en komt tot verrassende inzichten. Door onze meeuwen te volgen met innovatieve GPS-zenders kon hun gedrag in detail worden vastgelegd. Op basis van dit onderzoek zal Dr. Stienen uit de doeken doen waarom de grote meeuwen zo dicht bij de mensen leven en geeft hij u een kijkje in de wondere wereld van de meeuw. Verwacht u aan boeiende meeuwenverhalen en een geheel nieuwe kijk op het leven van de meeuwen!

Als extraatje presenteren we een verslagje over de jaarlijkse meeuwenslaapplaatstelling (dd 1 februari 2020) in de Schelderegio, met o.a. René Maes (Natuurpunt Waasland). Ook dat is een boeiend meeuwenverhaal!

Afspraak: cc Moretus te Hoboken om 20 u. Het aantal plaatsen is beperkt door de coronamaatregelen. Inschrijven is verplicht via mail aan ardea@hobokensepolder.be. De inkom bedraagt € 5. Betaling via overschrijving op rek. nr BE81 5230 8065 0424. Deelnemers aan de cursus Meeuwzucht van 2019 genieten van een wild card!

Info & coördinatie: Joris Van Reusel – 0486/83 62 34