Malchamps (Spa), Hoge Venen

Malchamps (Spa), Hoge Venen

Wanneer

12 september 2020    
07:30 - 19:30

Waar

Bist afspraakplaats
Parking Bist, 2610 Wilrijk

Evenement type

Het hoogveengebied van Malchamps is gelegen halverwege tussen Francorchamps en Spa. Het gebied is uniek en wordt gekenmerkt door talloze Pfalsen (soort pingo’s) met een prachtige hoogveenflora (en fauna). Midden deze poelen die ontstaan zijn op het einde van de laatste ijstijd hebben zich zeldzame planten zoals de Veenbes, zonnedauw en Lavendelheide ontwikkeld, op de bulten van het hoogveen. Kwetsbaar maar o zo mooi. Maar ook de pingoranden zijn bijzonder interessant met de Beredruif, Stippelvaren en andere planten die eigenlijk nog restanten zijn van de laatste ijstijd. Maar ook Beenbreek, Rode bosbes… en ga zo maar door, komen in het gebied veelvuldig voor.

Midden september zijn ook de hazelnoten rijp waardoor de Notenkraker zich al eens wat makkelijker (en soms erg luidruchtig) laat zien en de laatste libellen de Boomvalken bekoren. Je merkt het, een uitzonderlijk gebied dat gelukkig beschermd bleef doordat het het voedingsgebied vormt voor de bronnen van Spa Monopole.

Ik verzeker je, je zal in België moeilijk een mooier stuk hoogveen van vlakbij kunnen bewonderen. Ondanks dat we in totaal een 9-tal km wandelen (op een ganse dag) is deze tocht niet moeilijk omdat we meer dan de helft van de dag over comfortable knuppelpaadjes lopen, rakelings langs en af en toe zelfs dwars over pingo’s. Een ideale gezinsuitstap dus (ook voor jongeren). Hopelijk valt het weer mee want we eten onze boterhammen ‘s middags buiten op, al kunnen we wel wat schuilen als het moet.

Meebrengen: picknick (incl. drank), verrekijker en eventueel veldgidsen. Het is en blijft hoogveen wat betekent dat laarzen absoluut noodzakelijk zijn als het geregend zou hebben in de periode ervoor. Graag ook reserveschoenen voor in de bus.

Afspraak: we vertrekken om 7.30 u. aan de Bist te Wilrijk waar je ons rond 19.30 u. terug mag verwachten. Gezien de afstand gaan we met de autocar, waarbij we ex-CoVID het aantal deelnemers beperken tot max 25, om extra afstand te houden (mocht dit nog nodig zijn). Vandaar dat we de prijs iets moeten optrekken naar 25 €/persoon of max 65 € / gezin. Je krijgt er dan ook een fantastische, lange dag voor. Storten op rek. n° BE02 9799 7675 4740 van Natuurpunt Zuidrand met vermelding van je naam, aantal deelnemers en tel. vòòr 5 september.

Gids en leiding: Hugo Waeterschoot – 03/455 22 12 – hugo.waeterschoot@scarlet.be