AFGELAST: Mosselgoren & Neerhelst

AFGELAST: Mosselgoren & Neerhelst

Wanneer

9 augustus 2020    
13:00 - 17:00

Waar

Bist afspraakplaats
Parking Bist, 2610 Wilrijk

Evenement type

De natuurgebieden Mosselgoren en Neerhelst worden gescheiden door het kanaal Herentals – Bocholt. Beide terreinen bestonden eeuwenlang uit moeras omzoomd met kleine hooilandjes en houtkanten. 25 Jaar geleden raasde in de Mosselgoren een ruilverkaveling door het landschap. Het ganse gebied veranderde volledig van uitzicht. Sinds 20 jaar werkt ANB in het centrale blok van 50 ha intensief aan het natuurherstel.

De metamorfose is indrukwekkend, afwateringsgrachten werden poelen, maïsakkers werden bloemrijke graslanden en de broekbossen werden vernat. Het natuurgebied Neerhelst (eigendom van Natuurpunt) bleef van deze ontginningsgolf gespaard. Hier vinden we een kleinschalig landschap met hooilandjes omzoomd door houtkanten, bosjes, poelen en een stukje zandrug. Voor de zang van Blauwborst, Kleine karekiet, Rietgors zullen we vermoedelijk een andere keer moeten terugkomen. Planten als Gevlekte orchis, Ratelaar, e.a.
speciallekes hopen we wel onder de loep te krijgen.

Afspraak: we vertrekken om 13.00 u. op de Bist te Wilrijk (kostendelend vervoer). Omstreeks 16.30 u–17.00 u hopen we met een voldaan gevoel terug te zijn. Wie rechtstreeks naar daar wil gaan wordt om 14 u. verwacht naast het kanaal aan de Haverbeemden (onder de brug van de Larumsebrugweg) in Geel.

Inschrijven verplicht via: https://www.natuurpunt.be/agenda/mosselgoren-en-neerhelst-coronaproof-43031

Mee te brengen: Mondmasker, loep, verrekijker, fototoestel, stevig schoeisel of laarzen bij regenweer.

Gids: Eddy Vercammen

Leiding: Lucy de Nave – 03/237 99 52 – 0485/71 73 48 (enkel op de dag zelf bereikbaar)