Nachtegalen en orchideeën

Nachtegalen en orchideeën

Wanneer

20 mei 2023    
07:30 - 20:30

Waar

Bist afspraakplaats
Parking Bist, 2610 Wilrijk

Evenement type

Al 2 jaar proberen we deze excursie te organiseren, maar 2x werden we geboycot door Covid. Derde keer goede keer, want dit is echt een knaller ! De Nederlandse Zeeuwse eilanden hebben (nog maar) een recente bewogen geologische geschiedenis achter de rug waarvoor we vandaag bijzondere aandacht hebben. We trekken ’s morgensvroeg naar de Kabbelaersbank, juist ten noorden van Schouwen-Duivenland waar door de aanleg van een deltadijk een nieuwe zandplaat en duinengebied is ontstaan. We vertrekken hier voor een mooie ochtendlijke wandeling over deze zandbank met gegarandeerd veel vogelzang (we hopen echt op de Nachtegaal natuurlijk!), prachtige nieuwgevormde landschappen, een mooi zicht op het water van de Grevelingen en heel wat kalkplanten. Dit laatste heeft te maken met de ontstaansgeschiedenis van deze plek.

Na onze picknick ter plaatse verorberd te hebben vertrekken we naar het Veerse meer. Langs de noordzijde ervan zijn door gedeeltelijke droogleggingen, grote zandbanken ontstaan met, vlak naast elkaar gelegen, opnieuw prachtige flora van kalk- maar ook van uitgeloogde gronden. Vandaag vertellen we jullie honderd-uit over dit landschap en zijn ontstaansgeschiedenis en de link met de huidige fauna en flora. Ondertussen is het waarschijnlijk wel reeds 18 u. en verorberen we voor de tweede maal een picknick ter plaatse met zicht op zee (we hebben de zon besteld ☺).

Afspraak: we vetrekken vroeg om 7.30 u. op de Bist te Wilrijk, aangezien nachtegalen ook vroeg uit de veren zijn. Laat gerust weten als je er echt moeilijk zou geraken zo vroeg, dan proberen we een oplossing te vinden. We organiseren deze dag uitzonderlijk op zaterdag omdat we laat terug zijn (rond 20.30 u.). Kostendelend vervoer wordt gepromoot. Gezien de afstand zou ik vrijwillige chauffeurs willen vragen om me voorafgaandelijk een seintje te geven. Laat je niet afschrikken door de lengte van de excursie, het blijft immers lang licht, goed wandelbaar (11 km op volledige dag) en het wordt (beloofd) een fantastische en zeer gevarieerde dag.

Meenemen: 2x picknick, verrekijker en goede stapschoenen

Gids en leiding: Hugo waeterschoot – 0477/33 23 30 – hugo.waeterschoot@scarlet.be