Nachtzwaluwtocht Grenspark De Zoom

Nachtzwaluwtocht Grenspark De Zoom

Wanneer

24 juni 2017    
19:30 - 23:45

Waar

't Spant afspraakplaats
Boomsesteenweg 335, 2610 Wilrijk

Evenement type

Vogelwerkgroep ARDEA

Vandaag wagen we ons aan een excursie in het avonduur en gaan we op zoek naar de Nachtzwaluw, één van de meest mysterieuze ornithologische wezens in onze contreien. De nachtzwaluw is, zeker geen zwaluw, maar wat dan wel? In de volksmond ook wel geitenmelker genoemd, maar waarom? Pas laat in het voorjaar komt hij terug uit diep Afrika en nestelt zich dan in het halfopen heidelandschap. Geruisloos vliegend, stil zittend op de grond, uitstekende gecamoufleerd. Niet of nauwelijks te ontdekken. Tot dat hij zijn bevreemdende zang laat horen. Het monotone ratelende geluid dat ze produceren is met weinig andere vogelgezangen te vergelijken. Het maakt wel hun aanwezigheid meteen duidelijk. Voor deze boeiende vogel trekken we zoals twee jaar geleden nog eens naar Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. De Ossendrechtse duinen die we doorkruisen bieden een heerlijke afwisseling van bossen, heide, stuifzand waar jaarlijks meerdere koppels Nachtzwaluw tot broeden komen.

Garanties zijn er nooit met vogels maar als het weer meezit (droog en niet te veel wind), bestaat zeker ook de kans dat we enkele exemplaren in het laatste schemerlicht in het vizier krijgen , Met wat geluk treffen we nog enkele andere schemer- en nachtdieren.

Voor deze bijzondere excursie vervangt Luc Van Schoor, onze eigenste ARDEA vogelgids, Ignace Ledegen van het Grenspark die onbeschikbaar was op deze avond.

Afspraak: vertrek met eigen wagens (kostendelend vervoer!) om 19.30 u. aan ‘t Spant op de Boomsesteenweg te Wilrijk. Het einde is voorzien omstreeks 23.45 u. ter plaatse. De te wandelen afstand bedraagt ongeveer 6 km. Contacteer bij slechte weersvoorspellingen best op voorhand de gids of leiding om na te gaan of de tocht wel door gaat.

Mee te brengen: verrekijker, veldgidsen, fototoestel, aangepaste kledij en muggenmelk.

Gids: Luc Van Schoor – 0494/33 63 09

Leiding: Rudy Vansevenant  0475/49 03 68