Bosplantactie Edegemse beekvallei

Bosplantactie Edegemse beekvallei

Wanneer

24 november 2019    
10:30 - 15:00

Waar

Edegemse beekvallei
Veldkant, Kontich, 2550

Evenement type

Er wordt al een kwarteeuw gepraat over een stadsrandbos in de bosarme zuidrand van Antwerpen. Nu staat het in de startblokken en zal het vanaf 24 november eindelijk beginnen groeien. Met dank aan een intensieve samenwerking tussen Natuurpunt Oude Spoorweg en Natuurpunt Zuidrand, én een aantal vruchtbare partnerships. Het begon allemaal toen Natuurpunt afdeling Oude Spoorweg in 2016 een eerste perceel van 3,3 ha in Kontich aankocht. Ondertussen werd door Natuurpunt afdeling Zuidrand een aansluitend perceel in Edegem (Aen den Boeren Leeger) aangekocht. Samen goed voor meer dan 6 ha nieuwe natuur. Dit project wordt getrokken door de 2 afdelingen en gesteund door de gemeente Edegem.

Aan de Edegemse beek herstellen we wat ooit een kleinschalig en bosrijk gebied was. We starten met de aanplant van een broekbos langs de zuidkant (deel Kontich) en wanneer de situatie het toelaat breiden we verder uit op de noordelijke oever (Edegem) met bos, een vlonderpad, en poelen voor de plaatselijke amfibieënpopulatie.

Voor Natuurpunt is dit een speerpuntdossier van nationaal belang aangezien bosuitbreiding in de zuidelijke regio van Antwerpen een zeldzaamheid is. Vandaar dat deze actie nationaal ondersteund wordt binnen het kader van ‘bos voor iedereen’.

Deze voormalige overbemeste graslanden, geklemd tussen de Kontichse KMO zone en de Edegemse woonwijken, vormen we op zondag 24 november om tot het begin van een echt ecologisch waardevol bos! We beginnen daarbij van nul. De waterretentiezone en de historische Potsdijk (zie schema) is op vraag van Natuurpunt afdeling Oude Spoorweg begin 2019 door de provincie al aangelegd. Zo herstellen we de hele waterhuishouding en vormt het de basis voor het nieuwe bos. De waterretentiezone zal omgevormd worden tot een waar mangroveachtig vloedbos bestaande uit Amandelwilg en elzenbroek. Het gaat dus over een oppervlakte van in totaal meer dan 6 ha. We zullen dus honderden handen nodig hebben om dit bos op enkele uren aan te planten. We nodigen je daarom uit om een uurtje of langer mee te komen planten. Wij zorgen voor de gepaste begeleiding en toelichting.

Ook voor het evenement zelf zoeken we mensen die de zaak draaiende willen houden (catering, aanplanten mee begeleiden en toezien dat de boompjes juist worden geplant, kassa, ontvangst, ledenwerving, enz …) of de plantdag mee voorbereiden de dagen ervoor (tenten opzetten, wegwijzers plaatsen, nadars, plantgoed uitsorteren zodat het in het juiste putje belandt, enz …). Ook daarvoor is alle hulp welkom. Interesse? Neem hiervoor contact met: Edegemse.beekvallei@zuidrand.be

Praktisch:
Iedereen die wil komen planten is op zondag 24 november meer dan welkom. Dit is een erg kindvriendelijke activiteit en ook jeugdgroepen zijn welkom. Deze groepen worden wel verzocht zich aan te melden via Edegemse.beekvallei@zuidrand.be  Het planten start om 10.30 uur en we hopen tegen 15 uur klaar te zijn. Gedurende deze periode ben je dus meer dan welkom. Er zijn twee toegangswegen tot het plantgebied:
– zuidelijk in Kontich: via Veldkant in Kontich: zowel auto’s als fietsen kan je hier kwijt, auto parkeren op de aangeduide KMO-parkings en in Veldkant
– noordelijk in Edegem: via de Boerenlegerstraat en Finckenpad: enkel te bereiken met de fiets of te voet. (Bewegwijzering wordt voorzien vanaf de invalswegen en vanaf de afrit Kontich van de E19)

Aanmelden bij het onthaal in de tent aub.

Meebrengen: werklust, werkhandschoenen en een spade indien de gelukkige bezitter. Laarzen zijn bij nat weer aan te raden. We zoeken ook nog sponsors. Aankopen en planten kost geld. Wil je een boom sponsoren dan kan dit door te storten op rekening BE56 2930 2120 7588 met vermelding project 3703 – Edegemse beekvallei.
Alle giften van 40 euro of meer verkrijgen een fiscaal attest