Natuurwandeling Viersels gebroekt

Natuurwandeling Viersels gebroekt

Wanneer

18 juni 2017    
13:30 - 17:30

Waar

Bist afspraakplaats
Parking Bist, 2610 Wilrijk

Evenement type

Op deze laatste lentezondag van het jaar nodigen we je graag uit om het Viersels gebroekt te komen (her)ontdekken, een natuurpareltje ca. 20 km ten oosten van Antwerpen dat deel uitmaakt van de Kleine Netevallei. In 1997 werd hier een eerste perceel aangekocht; nu beheert Natuurpunt er meer dan 50 ha open beemdenlandschap dat dankzij enkele beken zijn nat karakter heeft behouden. In het late voorjaar ligt het gebied er op zijn mooist bij: bloemrijke graslanden en ruigtes die tal van vlinders, libellen en andere insecten aantrekken; rietkanten, wilgenbosjes en vijvers waar zang- en watervogels zich thuis voelen; de beverfamilie die her en der zijn sporen nalaat. In de periode 2011-2016 investeerde het Europese LIFE-fonds hier mee in grootschalig  habitatherstel, zodat doelsoorten zoals moeraskartelblad, moerassprinkhaan en watersnip nog meer kansen krijgen. Met de eindspurt van dit project, waarin nog enkele percelen werden  heringericht en een nieuw vlonderpad werd aangelegd, laten we je vandaag graag kennismaken. We steken ook even het Netekanaal over om een blik te werpen op een 8-tal ha nieuwe natuur in Nijlen – Vogelzang, enkele voormalige visvijvers die snel zullen uitgroeien tot een prachtige groene corridor tussen het Viersels gebroekt en het provinciaal domein Kesselse Heide.
Afspraak: vertrek met eigen wagens (kostendelend) om 13.30u. aan de Bist te Wilrijk. Aansluiten kan ook om 14.00 u. aan de kerk van Viersel (Beemdstraat), mits de gids hiervan te verwittigen. Einde ter plaatse rond 17.30 u.
Mee te brengen: verrekijker, loep, veldgidsen, ev. fototoestel. Bij regenweer zijn laarzen aanbevolen, bij droog weer volstaan stevige wandelschoenen.
Leiding: Wim Vandeweyer – 0485/60 54 97  –  wimvandeweyer8@gmail.com
Gids: Rudy Van Cleuvenbergen – 03/ 464 05 57 (‘s avonds)  –  rudy.vancleuvenbergen@skynet.be