Slaapplaatstelling Halsbandparkieten

Slaapplaatstelling Halsbandparkieten

Wanneer

16 november 2019    
16:45 - 18:30

Waar

Kielpark
St-Bernardsesteenweg tegenover St. Catharina kerk, Antwerpen

Evenement type

Wie had ooit kunnen denken dat de in 1974 vrijgelaten Halsbandparkieten uit het Melipark in Brussel zo snel in aantal zouden toenemen. Voor vele mensen is deze exoot een vertrouwd beeld geworden in onze tuinen en parken in heel Vlaanderen en daarbuiten. Het gebrek aan natuurlijke vijanden en de zachte winters speelden in de kaart van deze fruit- en zaadetende vogels. Maar ook hun imposante verschijning (bek) en het leven in luidruchtige groepjes maakt dat zij stand kunnen houden en territoria kunnen opeisen ten nadele van onze inheemse zaadeters en holenbroeders zoals spechten, Boomklever en Kauwen.

Op vraag van Natuurpunt Studie heeft ARDEA zich geëngageerd om mee te werken om de grootte van de Halsbandparkietenpopulatie in kaart te brengen. Dit kan alleen door de slaapplaatsen van deze vogels op te sporen en daar 2x per jaar een telling uit te voeren, 1 in het begin van het jaar en de andere op het einde van het jaar. Zo krijgen we toch een beeld over het broedsucces van deze exoten. Momenteel zijn er in onze regio 2 slaapplaatsen bekend, 1 in het Kielpark en een tweede op het Karel Mestdaghgplein in Wilrijk. Alle info over nieuwe slaapplaatsen is welkom via mail naar ardea@hobokensepolder.be

Vandaag organiseert ARDEA een slaapplaats telling in het Kielpark waar we al enkele jaren de Halsbandparkietslaapplaats monitoren met steeds toenemende aantallen. Iedereen is welkom om die avond mee te tellen. En misschien krijg je ook andere kleurvarianten te zien zoals de Blauwe en of Gele halsbandparkiet die we bij vorige tellingen hebben kunnen waarnemen. Of wie weet krijgen we wel een Alexanderparkiet en/of een Monniksparkiet te zien.

Afspraak: hoofdingang Kielpark, St-Bernardsesteenweg, Antwerpen-Kiel tegenover de kerk om 16.45 u .! Einde rond 18.30 uur. Aanmelden gewenst voor 10 november via mail naar ardea@hobokensepolder.be, of telefonisch via Walter, want in geval van slecht weer wordt deze telling verplaatst naar een ander moment.

Meebrengen: wandelschoenen, verrekijker

Gids: Walter De Weger – 0495/23 77 10