start trektellingen TTP HP

start trektellingen TTP HP

Wanneer

29 september 2018 - 7 oktober 2018    
08:00 - 12:00

Waar

Scheldedijk Hoboken
Scheldedijk Hoboken, 2660 Hoboken

Evenement type

Voor het dertiende (!) opeenvolgende jaar worden deze herfst opnieuw de trekvogels geteld van op de Scheldedijk in Hoboken. De Schelde vormt een natuurlijke route die de zuidwaarts trekkende vogels graag volgen. In combinatie met het naastgelegen natuurgebied Hobokense Polder, waar de trekvogels ook een rust- of voederplaats vinden, is deze plek langs de rivier erg geschikt om er heel wat mooie vogelwaarnemingen te doen. In het gezelschap van enkele doorwinterde vogelaars van wie je steeds heel wat kan opsteken, is een ochtendje observeren een bijzonder boeiende en steeds weer verrassende natuurervaring. Soms heb je urenlang pech, en wordt je geduld plots beloond met een onverwachte waarneming (bijvoorbeeld van een bruin vis of zeehond voor je neus), soms is het echt werken geblazen om de massale stroom van zangvogels te tellen en noteren (zoals Koperwieken, vinken, leeuweriken, piepers), en soms is het echt genieten van mooie voorbijglijdende V-formaties van zwanen, Aalscholvers, ganzen of Lepelaars. En af en toe vliegen ook mooie aantallen roofvogels voorbij (kieken dieven, Buizerds, valken, wouwen). Elk jaar worden steevast ook enkele zeer zeldzame vogelsoorten genoteerd (van Visarend tot Zwarte zee-eend). Zoals steeds zijn alle vogelliefhebbers zeer welkom op de Trektelpost. Op zaterdag 7 oktober 2018 doen we extra ons best
want dan is het de European Birdwatch Day! Dan wordt verspreid over ruim 30 landen in Europa en Centraal Azië geteld, waardoor grote hoeveelheden gelijktijdige tellingen echt belang rijke informatie over de Grote Vogeltrek opleveren.

In principe wordt er dagelijks geteld van 8 u tot 12 u naargelang de weers- en trekomstandigheden. Geef gerust een seintje aan Maarten, Walter of Luc als je wil deelnemen, ook als je twijfelt of de trektelling doorgaat bij minder gunstig weer. Op de ARDEA-blog wordt regelmatig nieuws gepost en op de website www.hobokensepolder.be/trektellen kan je dagelijks de telresultaten volgen. Graag tot kijk op de Scheldedijk !

Coördinatie: Maarten Mortier (0496/83 98 44), Walter De Weger (0495/23 77 10 ) en Luc Van Schoor (0494/33 63 09).

Plaats: Scheldedijk Hobokense polder, bij de twee zitbanken, dat is op 5 minuten wandelen vanaf de Petroleumkaai (met parking) of 10 minuten vanaf de trappen aan het einde van de Scheldelei in Polderstad, Hoboken. Fietsen kan vlot tot op de telpost.

Meebrengen: verrekijker, telescoop indien je die bezit, vogelgids, fototoestel, (warme) drank.