Vleermuizenavond

Vleermuizenavond

Wanneer

26 augustus 2023    
19:30 - 21:45

Waar

Ingang Fort 7
Legerstraat 40, 2610 Wilrijk

Evenement type

Dit weekend wordt er overal in Europa aandacht gevraagd voor vleermuizen, en daar doen we naar goede gewoonte graag aan mee. In deze periode trachten de meeste vleermuizen hun gewicht op peil te brengen om de winter goed door te komen. Ze gaan dus veelvuldig op jacht op zoek naar voedsel. Een uitgelezen moment dus om ze met een batdetector (een toestel dat de geluiden van vleermuizen hoorbaar maakt) te “beluisteren” en hun jachttechniek waar te nemen.

Tegen zonsondergang (vandaag verwacht tegen 20.45 u.), gaan de vleermuizen actief op zoek naar voedsel. Het is precies dan dat ze het best waarneembaar zijn. We kunnen ze bijvoorbeeld laag zien scheren over de Fortgracht op zoek naar muggen. Of we zien ze de boomkruinen afspeuren naar motten en andere insecten. We starten de avond met een mooi geïllustreerde en interactieve diareeks met videofragmenten over de jachttechnieken van jagende Franjestaarten en Grootoorvleermuizen, hun levenswijze en een overzichtje van de meest voorkomende vleermuizen in Vlaanderen.

Nadien volgt de praktijk, met een speuractie over de grachten. We maken aan de hand van een Batdetector het ultrasone geluid van Vleermuizen hoorbaar voor het gewone oor. We moeten hiervoor wel hopen natuurlijk dat de weersomstandigheden niet te slecht zijn en het niet te hard regent. Het hoeft geen toelichting dat dit een erg kindvriendelijke activiteit is.

Afspraak: Wil je er bij zijn vandaag, dan verwachten we je ofwel tegen 19.30 u. aan het lokaal de IJsvogel (ingang Fort VII aan de Legerstraat 40 te Wilrijk) ofwel om 20.30 u. voor de start van de wandeling. We zijn terug een uurtje na zonsondergang tegen 21.45 u. Graag een seintje op hugo.waeterschoot@scarlet.be wanneer je wil deelnemen. Het aantal deelnemers is immers beperkt.

Gids en leiding: Hugo waeterschoot – 0477/33 23 30 – hugo.waeterschoot@scarlet.be