Natuureiland & Gierzwaluwenkolonie

Natuureiland & Gierzwaluwenkolonie

Wanneer

13 juli 2019    
11:15 - 21:30

Waar

't Spant afspraakplaats
Boomsesteenweg 335, 2610 Wilrijk

Evenement type

Vogelexcursie Natuureiland Tiengemeten en Gierzwaluwenkolonie Standdaarbuiten

Tiengemeten is een eiland in het Haringvliet. Het was niet zo lang geleden een landbouwgebied dat door Natuurmonumenten werd omgetoverd tot nieuwe natuur. De natuur mag overal haar gang gaan, en daardoor ontstond een vogelparadijs. Vogels kijken op Tiengemeten is een unieke ervaring voor elke natuur- en vogelliefhebber ! Buiten het broedseizoen zwerven volwassen en jonge Zeearenden in het gebied rond. De kans is dan groot dat je ze ziet. Maar de wildernis op Tiengemeten levert veel meer bijzondere ontmoetingen op. Zoals Lepelaar, Roerdomp en Dwergmeeuw. Maar ook Steltkluut, Kemphaan, Grutto, Bosruiter en vele andere steltlopers komen in de broedperiode en erbuiten in het vizier. De Bruine kiekendief jaagt boven de voormalige landbouwpolders, en het hele jaar door flitst de IJsvogel laag over het water. Wie zou aarzelen om te gaan vogels kijken op Tiengemeten? Uniek eilandgevoel verzekerd ! Tegen de avond verplaatsen we ons naar Standdaarbuiten waar we een bezoek brengen aan de Korenmolen met de bekende gierzwaluw- kolonie. Dit is een molen uit 1786 die tijdens de tweede Wereldoorlog deels sneuvelde maar nadien werd gerestaureerd. De molenromp is nu ook het verblijf van een kolonie Gierzwaluwen, met jaarlijks een 15-tal broedparen. Antoon en Mirjam Koenraadt verwelkomen ons. Hun passie voor vogels gaat gepaard met allerlei leuke wetenswaardigheden over de supervliegers. Gierzwaluwen met jongen zijn het actiefst rond half negen in de avond. Het is een leuk tafereel om ze binnen en buiten te zien vliegen door de gaatjes die in de molen zijn gemaakt. Ze zijn ook te zien via nest-camera’s. Dit bezoek wordt beslist een boeiend slot van een bijzondere vogeldag.
Zorg dat je erbij bent !

Afspraak: vertrek om 11.15 u. met eigen wagens (kostendelend vervoer 0,07 cent/km) aan ’t Spant, onder viaduct Boomsesteenweg 335 Wilrijk. Einde ter plaatse rond 21.30 u.

Mee te brengen: verrekijker, telescoop, fototoestel, aangepaste kledij en stevige wandelschoenen. Picknick voor twee maaltijden (’s avonds soep en warme snack tegen betaling verkrijgbaar).

Gids: Luc Van Schoor – 0494/33 63 09

Leiding: Wim Stappers – 0477/51 61 54