Vogelfietstocht Zenne

Vogelfietstocht Zenne

Wanneer

14 mei 2023    
09:00 - 16:30

Evenement type

De Rupel ontstaat waar Nete en Dijle samenstromen. Vlakbij mondt de Zenne uit in de Dijle en takt ook de Leuvense vaart aan. Tal van waterrijke gebieden langs deze rivieren vormen een aantrekkingspool voor watervogels. Maar dit knooppunt van waterwegen vormt bij extreem weer ook een overstromingsrisico. Om de steden Mechelen en Lier te vrijwaren van wateroverlast legt de Vlaamse overheid hier extra overstromingsgebieden aan. Het Sigmaplan geeft de rivieren, die hier nog onder getij-invloed staan, opnieuw meer ruimte. Binnen deze ruimte krijgt ook nieuwe natte natuur een plaats. Nog meer watervogels dus en die gaan we zoeken. We bezoeken de nieuwe  getijdengebieden Zennegat en Grote Vijver in Mechelen, fietsen langs de waterwingebieden naast de Nete naar het nieuwe moerasgebied in de Polder van Lier. Indien er nog tijd is, bezoeken we tenslotte nog even de vijvers van Anderstad.

Enkele teasers: Baardmannetje en Snor broeden reeds enkele jaren in het Zennegat, Woudaap en Zomertaling kon je vorig jaar terugvinden in de Polder van Lier.

Inschrijvingen: via ardea@hobokensepolder.be (met vermelding van welke activiteit, uw naam, aantal personen, gsm-nummer en e-mailadres)

Afspraak: om 9:00 u. op de parking van restaurant “Drie rivieren” in Rumst (Vissersstraat 91, 2840 Rumst) Einde rond 16 u. in Lier of 16.30 u. in Rumst. We fietsen ca. 25 km (+ 15 km indien terug naar Rumst).

Meebrengen: fiets in goede staat, (plakgerief, fietsslot), verrekijker, camera, … , lunchpakket, goeie benen of batterij.

Gids/leiding: Wim Mertens