Workshop: Gierzwaluwkasten timmeren

Workshop: Gierzwaluwkasten timmeren

Wanneer

9 maart 2019    
13:00 - 16:00

Waar

Ingang Fort 7
Legerstraat 40, 2610 Wilrijk

Evenement type

Naar jaarlijkse gewoonte timmert ARDEA rond deze tijd van het jaar nestkasten in elkaar. Uilen, Torenvalken, vliegen vangers,… varen er ondertussen wel bij. Dit jaar leggen we ons toe op gierzwaluwkasten. De Gierzwaluw heeft de voorbije jaren immers stevige klappen gekregen. Niet enkel de overtocht heen en terug naar Afrika kost vele vogels hun leven maar ook hier bij ons wordt het hen alsmaar moeilijker gemaakt. Door het renoveren van oude gebouwen en het gaatjesvrij isoleren van onze huizen verdwijnen de spleten en kieren in muren, onder dakgoten en dakpannen waar deze vogelsoort normaal broedt. Zo verdwijnen vele kolonies in stedelijke omgeving en gaat de soort er bij ons angstwekkend op achteruit.

Vanaf 2019 maakt ARDEA van de Gierzwaluw een speerpunt-soort ter ondersteuning van andere beschermingsprojecten die in Vlaanderen worden opgezet. We trachten ze alvast een handje te helpen door geschikte broedkasten te maken en deze op plaatsen te hangen waar er reeds een nestplaats is – of waarlangs ze steeds “gieren”- het zijn immers kolonie-broedende vogels. Hoe groter een lokale kolonie, hoe meer kans op overleven die zal hebben. Iedereen met minstens twee handige vingers kan ons helpen door vandaag mee te timmeren aan deze nestkasten tijdens deze praktische workshop. Zo leer je ook hoe je zelf de beste gierzwaluwkast kan maken, die je in je eigen buurt of bij kennissen kan plaatsen. Ervaring is niet noodzakelijk, wel veel zin om iets te doen voor deze mooie vogels! Je kan ook helpen door uw waarneming van laag vliegende Gierzwaluwen, scherend langs gevels en dakgoten, aan ons te melden. Mogelijk bevindt zich in jouw straat of buurt ook een (kleine) kolonie, waar we ter plaatse beschermende maatregelen kunnen voorstellen. In het voorjaar van 2019 zullen de broedkasten gehangen worden op de doorgeven locaties (na geschiktheidscontrole door een deskundige, en mits toelating van de eigenaar).

Meer info: www.natuurpunt.be/pagina/gierzwaluwen

Praktisch: Deze activiteit gaat door in en rond het Natuurpuntlokaal ‘De IJsvogel’ aan de ingang van Fort 7, Legerstraat 40 te Wilrijk. Start: 13 uur, en rond 16 uur hopen we te kunnen opruimen. Deze activiteit is geschikt voor volwassenen en kinderen. Bij goed weer timmeren we buiten rond een vuurkorf, bij slecht weer maken we van het vergaderlokaal een heuse schrijnwerkerij! Om ons te verwarmen is er thee, koffie en chocomelk. Voor hen die er echt stevig in vliegen is er ook iets fris verkrijgbaar, alles tegen democratische prijzen. Kinderen die vooraf ingeschreven zijn kunnen deze namiddag ook gratis een mezenkastje in elkaar timmeren!

Inschrijven is sterk aan te bevelen bij schild.niels@scarlet.be  De deelname is gratis, maar een kleine vrijwillige bijdrage voor de materiaalkost is welkom.

Coördinatie: Eddie Schild, Joris Van Reusel

Tekening: Gierzwaluwbescherming Nederland