ARDEA’s zeevogelsafari

ARDEA’s zeevogelsafari

Wanneer

8 oktober 2017    
06:00 - 18:30

Waar

't Spant afspraakplaats
Boomsesteenweg 335, 2610 Wilrijk

Evenement type

(Foto Jan-Van-Gent : © Marnix Lefranc)


Met de Andromeda op Jan-van-genten-trip

Voor het eerst organiseert ARDEA een eigen zeevogelsafari. Daarvoor wordt de Andromeda, een voormalig vissersschip van de Zeeuwse rederij Hoogerwerf voor een hele dag gecharterd. Alle vogel- en zeeliefhebbers mogen mee op deze unieke boottocht die zeker heel wat prachtige zeevogels van dichtbij in het vizier zal brengen. Eind september en begin oktober is de beste tijd van het jaar om de zuidwaarts trekkende zeevogels uit het hoge noorden op de Noordzee waar te nemen. Vanaf kijkposten op de kust kan je met wat geluk al heel wat voorbijvliegende zeevogels zien, maar vaak is dat echter op grote afstand. Met de boot varen we enkele kilometers uit de kust en komen zo terecht temidden van de fly ways. Zonder enige twijfel treffen we de heerlijk mooie Jan-Van-Genten, en tal van meeuwensoorten. Maar ook de mythische jagers (meeuwachtigen met roverskuren), Pijlstormvogels en zelfs Alken en Zeekoeten kunnen we midden op zee tegenkomen. Ook zeevreemde vogels, zoals bv. een Velduil of Sperwer, worden regelmatig gespot tijdens hun dwarse oversteek van het Kanaal. Tijdens de trektijd zijn verrassingen immers nooit uitgesloten. Onze ervaren vogelgidsen helpen iedereen om tijdens de boottocht zo veel mogelijk schitterende vogelwaarnemingen te doen, en natuurlijk is het ook een buitenkansje voor vogelfotografen! En nog een troef: op zo’n zeevogelsafari varen we ook dichtbij de windmolenparken voor de Belgische kust, wat een zeer interessante en indrukwekkende ervaring is. Maar op zich is een dagje op zee, ver weg van de drukte aan land, een heerlijk ontspannende activiteit. Dus niet twijfelen en grijp deze kans (we gaan dit niet elk jaar doen!). En o ja: voor hen die zeeziekte vrezen, daar bestaan eenvoudige preventieve middeltjes voor! Op de boot is een warme kantine met dranken en gemengd sanitair beschikbaar, dus dames én heren kunnen gerust mee.
Praktisch: de afvaart van de boot in Neeltje Jans (NL) is gepland om 07.15 uur, daarom vertrekken we stipt om 06.00 uur vanaf onze vaste vertrekplaats aan ’t Spant te Wilrijk (Boomsesteenweg 333). We rijden dan samen (kostendelend à 0,07 eur/km), en zijn daar om ca. 18.30 uur terug.
Zeker meebrengen : picknick, warme en waterdichte kledij, verrekijker, camera.
Gids : Luc Van Schoor
Leiding : Joris Van Reusel – 0486/83 62 34
ARDEA mikt voor deze tocht op zo’n 40-tal deelnemers, en nodigt daarom iedereen uit de hele Antwerpse regio uit om mee te gaan. Zo houden we de kost beperkt tot slechts 40 euro p.p.! Kinderen (6 tot 11 jaar) mogen mee aan halve prijs. Inschrijven doe je best zo snel mogelijk (en zeker voor 1 oktober 2017) door storting van het gepaste bedrag p.p. op rekening BE81523080650424 van ARDEA Natuurpunt HP met als referentie ‘Zeevogelsafari’ en het aantal personen + je email en je gsm. Mail deze gegevens ook naar Joris (ardea@jupiter24.be). Alle deelnemers ontvangen ca. een week voor de tocht een gedetailleerde infobrief met meer praktische afspraken en tips. (PS: De schipper van de rederij behoud het recht om daags voordien de tocht op te schorten indien hij oordeelt dat het weer te riskant is. In dat geval wordt onmiddellijk een nieuwe datum geprikt.)